Kuortane odottaa uteliaana ulkoistettuja sote-palveluja

Päätös sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamisesta saa vain vähän vastustusta Kuusiokunnissa. Terveysyhtymän henkilöstö toivoo tamperelaisen Pihlajalinna-konsernin tuovan erikoisosaamista seutukunnan terveyskeskuksiin. Sosiaalipalveluissa tilanne on monimutkaisempi. Yle Pohjanmaa vieraili tiistaina Kuortaneella.

Kuortane
Pariskunta lääkärin vastaanotolla
Hilkka ja Jorma Kamunen kävivät ylilääkäri Maija Vanhamäen vastaanotolla Kuortaneen terveysasemalla.Pasi Takkunen/Yle

Kuusiokunnat Kuortane, Alavus ja Ähtäri sekä Soinin kunta ulkoistavat sote-palvelunsa ensi vuoden alusta lähtien tamperelaiselle Pihlajalinna-konsernille. Alavudella päätöstä pohdittiin muita kuntia pidempään. Ulkoistuksen vastustus on kuitenkin ollut yllättävän vähäistä muun muassa Kuortaneella.

Kuusiokuntien terveysyhtymän henkilöstöstä etenkin lääkärit ovat olleet myönteisiä palvelujen ulkoistamiselle.

– Olen itse uteliaan odottavalla ja myönteiselläkin mielellä tulevasta. En osaa kaikkien puolesta sanoa, mutta ilmapiiri on ollut meillä sellainen myönteisen sävytteinen. Mielenkiinnolla odotetaan, mitä Pihlajalinna tuo tähän kokonaisuuteen lisää, kuvailee Kuortaneen terveysaseman ylilääkäri Maija Vanhamäki.

– Lääkärintyöhön toivon, että ulkoistus tuo sujuvuutta. Todennäköisesti erikoislääkäripalveluita tuodaan enemmän tänne perustasolle. Kaikkein suurin positiivinen asia on se, että nämä lähipalvelut säilyvät.

– Työnantajan vaihtuminen ei pelota, mutta ehkä siihen liittyy suurimmat kysymysmerkit. Kunta on olluthyvä työnantaja, mutta mikä muuttuu esimerkiksi omissa työehdoissa ja työsopimuksissa. Se tietysti mietityttää, Vanhamäki pohtii.

Hoivakoti Oivankulma
Luhurikan Hoivapalvelut Oy tuottaa Kuortaneen kunnalle muun muassa vanhuspalveluita. Nyt kuuden naisen omistamaa yritystä jännittää, jatkuvatko sopimukset uuden sote-tuottajan kanssa.Pasi Takkunen/Yle

Pienet sopimusyritykset ihmeissään

Sosiaalipalveluissa tilannetta tarkastellaan jännittyneinä. Kuortaneella kunta on ostanut palveluja pieniltä, yksityisiltä hoivayrityksiltä, ja yrittäjät odottavat nyt, jatkuvatko heidän sopimuksensa.

– Olemme yksityinen yritys, ja olemme hieman ihmeissään siitä, mitä tulevaisuus tuo meille tullessaan. Olemme toimineet Kuortaneella nyt 17 vuotta, ja olemme olleet kunnan kanssa yhteistyösopimuksessa, eli heidän kauttaan asiakkaat ovat tulleet meille. Sopimus on nyt voimassa tämän vuoden loppuun asti, kertoo vastaava sairaanhoitaja ja yrittäjä Elisa Harju Luhurikan Hoivapalvelut Oy:stä.

Luhurikan Hoivapalvelut on kuuden naisen yritys, joka tuottaa mielenterveys- ja vanhuspalveluita. Yrittäjille on vielä epäselvää se, tehdäänkö sopimukset jatkossa Kuortaneen kunnan vai tamperelaisyrityksen kanssa.

– Kyllä tämä on laittanut miettimään, että kuinka jatkamme toimintaa. Olemme kokeneet, että olemme olleet tarpeellisia muun muassa mielenterveyspuolella, ja asiakkaita on riittänyt, Harju toteaa.

Yrittäjillä on kuitenkin toiveita hyvistä sopimuksista myös uuden palveluntuottajan kanssa.

– Toivomme tietenkin kovasti, että yhteistyö jatkuisi myös sinne päin. Tieto olisi hyvä saada puoli vuotta ennemmin, jotta ehtisimme tehdä hyvät suunnitelmat, Elisa Harju painottaa.

Totuttu hyviin palveluihin

Hilkka Kamunen on saapunut lääkärin vastaanotolle Kuortaneen Virtalankylästä.

– Aika usein pitää käydä, kun ikää on ja joitakin vaivoja tulee. Mutta tänne on päässyt mahdottoman hyvin, ja olen tyytyväinen palveluihin. Seinäjoen keskussairaalaankin on saatu lähete aina ja asiat on otettu tosissaan, Hilkka Kamunen kertoo.

Kamusta terveyspalveluiden yksityistäminen pelottaa hieman.

– Tietysti se vähän pelottaa, mutta kaikki on hyvin, jos ei kovin suurta muutosta tule. Meillä on kuitenkin täällä jokaisella omahoitaja, joka tilaa sitten lääkärinajan, ja aina se on onnistuttu saamaan, Hilkka Kamunen kertaa nykykäytäntöä.

Kuortaneen terveysaseman ylilääkäri Maija Vanhamäki toivoo myös, että terveyspalvelut säilyvät jatkossakin paikkakunnalla.

– Lähtöajatus on se, että terveysasema säilyisi Kuortaneella. Mielenkiinnolla odotetaan sitten, mitä Pihlajalinna tuo tullessaan. Jos erikoislääkäripalveluja tuodaan lähemmäs perusterveydenhuoltoon, niin sieltä tulee varmasti hyvää tiedollista ja taidollista lisää meille kaikille ja kuntalaisille, Vanhamäki sanoo.