1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Hämeenlinnaan nousee huippumoderni vankila, jonka suunnittelevat osin vangit itse

Hämeenlinnaan nousevaa uutta vankilaa ovat mukana suunnittelemassa myös itse käyttäjät, vangit. Uudenajan teknovankila hyödyntää modernia tekniikkaa, jonka pitäisi helpottaa vankien valvontaa, mutta tukea paremmin vankien opiskelua.

tekniikka
Hämeenlinnan vankila ulkoa
YLE / Häme

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee parin vuoden sisään kokonaan uusi vankilarakennus, josta tulee tärkeä pilotti koko maahan.

– Pilotti toimii suunnannäyttäjänä minkä tyyppisiä nämä laitokset olisivat jatkossa, kertoo Hämeenlinnan vankilanjohtaja Samuli Laulumaa Ylelle.

Rikosseuraamusvirasto laatii parhaillaan uutta vankilakonseptia, jonka pitäisi olla valmis tänä keväänä.

Käyttäjätyöpajoissa on mukana ollut ensimmäistä kertaa myös vankeja

Samuli Laulumaa

Aiheesta ensin uutisoineen Suomen Kuvalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan uudenlaisen vankilan suunnittelussa olivat mukana vangit ja työntekijät.

– Käyttäjätyöpajoissa on mukana ollut ensimmäistä kertaa myös vankeja. Näitä kerättyjä vankikokemuksia hyödynnetään varmasti Hämeenlinnassa, Laulumaa vahvistaa.

Vangit ovat pitäneet muun muassa päiväkirjaa omista vankilapäivien kokemuksistaan.

Hämeenlinnaan jatkossa vain naisvankeja

Uuden vankilarakennuksen tarveselvityksen pitää olla valmis jo toukokuussa, jonka jälkeen alkaa hankesuunnitelman laatiminen. Aikataulu on tiukka.

Tekeillä on 80-paikkainen vankila ja 80-paikkainen vankilasairaala, joiden kustannukset pyörivät tällä hetkellä yhteensä noin 25 miljoonassa eurossa.

Hämeenlinnan vankilaan sijoitetaan jatkossa todennäköisesti vain naisvankeja. Noin 40 miesvankia siirretään syksyllä alta pois Mikkeliin.

Totta uudesta vankilasta pitäisi tulla vuonna 2017.

Teknovankila suosii omatoimista vankia

Uudessa teknovankilassa halutaan hyödyntää modernia tekniikkaa sekä vankien valvonnassa että opiskelussa.

–Tekniikka tulee koskettamaan niin valvontaa kuin vankien opiskelua ja yhteyksiä siviiliin. Esimerkiksi päihdetestaus hoitunee jatkossa vangin rannekkeen kautta, Laulumaa valaisee.

Vangin omatoimisuus maksimoidaan jatkossa

Samuli Laulumaa

Tulevan vankilan idea on Laulamaan mukaan se, että vaikka vankila vie vapauden ja rajoittaa ihmisen toimintaa, niin samalla vankila tarjoaa oppimispaikan ja oppimisympäristön.

– Vangin omatoimisuus maksimoidaan jatkossa.

Antaako Museovirasto purkaa vanhan vankilan?

Tyhjäksi jäävä Hämeenlinnan vanha vankila haluttaisiin purkaa, mutta Museovirastolla voi olla vielä sanansa sanottavana.

Hämeenlinnan vankila kun on ainoa 1970-luvun alussa valmistunut vankilarakennus Suomessa.

Lue seuraavaksi