Sananen – Paastorajoitukset

Paastoavat syömisessä ja juomisessa. Niissä viimeisissä meitä ihmisiä yhdistävissä sessioissa. Tarvitaan paastorajoitukset! Tulee uudet paaston aiheet.

Näkökulmat
Maasola
YLE Keski-Suomi

Yannis Panis. Onko se Kreikan uusi talousministeri? Ei ole. Tahallaan väänsin. Minulle tekisi niin hyvää huumoripaasto. Kun ei koskaan paastoa, tulee haitallisia päästöjä. Ne ovat yhteydessä toisiinsa. Meidän kaikkien olisi hyvä välillä pidättäytyä.

Paastonaika on nyt. Siihen laskeutuminen tehtiin Sarviksella. Syömisestä pidättäytyminen on jo ollut alkuvuoden ilmiöitä ja paasto vain tiukentaa sitä. Televisiosta on tullut useita kotimaisia dokumentteja joissa ihmiset ovat korvanneet syömisen kovalla juomisella. Se saa ihmisen sönköttämään.

Jotkut ovat myös alkoholipaastolla. Se sopii parhaiten niille, jotka ei muutenkaan juo koskaan. He saavat onnistumisen tunteen jatkamalla tavallista elämäänsä. Mikä voisi olla parempaa.

Nyt olen yksin makkarani kanssa.

Syömis- ja juomispaastot ovat henkilökohtaisia päätöksiä ja siksi jäävät. Ymmärrän, että niistä voi saada fiiliksiä. Suosittelen kuitenkin salassa syöntiä yöaikaan. Nakin oppii napsauttamaan poikki niin taiten, että paatuneinkaan punaisen lihan ystävä ei herää makuuhuoneessa sinun jääkaappiorgioihisi. Ihminen on syntinen ja tätä oikeaa mielikuvaa voi vahvistaa niin monella tempulla.

Syöminen ja juominen ovat niitä viimeisiä meitä yhdistäviä asioita. Siksi näihin temppuihin liittyy haikeutta. Paastoa vaan, kilvoittele veliseni, mutta miksi teet sen taas muovikassin sisältöä karttamalla. Nyt olen yksin makkarani kanssa. Nautinnosta puuttuu jotain kun emme jaa aktia. Hymyilet toki kuivin suin, mutta olet nyt vatsa koverana jotenkin poissaoleva, järsimisäänesi eivät enää soi yhteen mossahtavan mässyttämiseni kanssa. Emme saa suurta sinfonista elämystä aikaan. Kiiltävä noroni huulesta leukaan kertoo, että tästä olisi riittänyt sinullekin.

Emme saa muutamaan kuukauteen hakata porkalla alle kymmenvuotiaita lapsia.

Ehdotan ensi vuoden alusta tiukkoja paastorajoituksia. Yleisen tunnelman vuoksi vuorovuosina kielletään elintarvike-tyyppinen paastoaminen. Poislukien somepaasto, jolla voidaan tarkoittaa sekä nettitouhua että sokerimehuja.

Tilalle tulevat muut paastot. Todelliset ankarat haasteet. Esimerkkinä meille keski-ikäisille vaikea laturaivopaasto. Meidän täytyy oppia hiihtämään ilman raivoa. Emme saa muutamaan kuukauteen hakata porkalla alle kymmenvuotiaita lapsia, räkäpettereitä, latutukkoja. Kunnon paastolla emme saa edes huutaa heille perkelettä ja läheltä paineella tulevaa muutakin kosteaa sanataidetta jonka lapsi löytää naamaltaan ja kuivaa lapaseensa.

Ylityöpaasto on kova. Kuinka kiva olisikaan jäädä taas pariksi tunteroiseksi naputtelemaan illan romanttisesti tummetessa. Ei muuta kun kotiin, niin kauhealta kuin se aluksi tuntuukin.

Uusien paastorajoitusten myötä alamme ajatella globaaleja pohjavirtoja. Tulee tutuksi piirtopaasto. Meidän täytyy pidättäytyä piirtämisestä. Kuinka vaarallinen se tie on ollutkaan, se että kaikki seminaarit ja konferenssit läpeensä olemme piirrelleet muistion täyteen rumia kuvia. Kun konsernijohtaja puhuu, paperillesi on näköjään vain ilmestynyt isoja ränkkänöitä, vierasvenesatamallinen kirkkoveneitä.

Piirtopaasto – ja joka palaveriin!

Jokainen pilapiirtäjä, sinäkin, vaikka projektipäällikkönä vaellat, on potentiaalinen uhka maailmanrauhalle. Nuo piirroksesi voidaan tulkita sinua vastaan ja joku voi raivostua niistä enemmän kuin itetaiteilija arvaakaan. Siksi piirtopaasto – ja joka palaveriin!

Vielä tarvitaan kosketuspaasto. Nimenomaan suhteessa kannettavaan lasiseen näyttöön. Kosketa kokeeksi puolisoasi, lastasi ja loput tööttäilyt tomaateille. Uusi kansallismuseon ylijohtaja haluaa museoesineet kansan kosketeltaviksi. Tämäkin lievittää tuskaa. Sormet syvälle vanhaan saveen.

Turhautunut ihminen aiheuttaa päästöjä. Paastorajoituksilla ajattelemme ympäristöämme.

Maallikkosaarnaaja Maasola