Hyppää sisältöön

76-vuotias veteraaniurheilija: Ikääntymiseen pitää suhtautua kuin urheilukilpailuihin, aina tulee uusia vastustajia

Jouni Tenhu liikkuu aamusta iltaan. Urheilemisen lomassa hän pulahtaa avantoon, jotta lihakset palautuvat. Veteraaniurheilija ei höllää tahtia vaan täyttää kisakalenterinsa merkinnöillä.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Ikänsä eri urheilulajeja harrastanut hollolalainen Jouni Tenhu harjoittelee lähes yhtä kurinalaisesti kuin kilpaurheilijat. Tenhulle liikkuminen on luonnollinen osa elämää aamusta iltaan.

Liikunnallisesta elämäntavasta kertoo jo jotain sekin, että hän aloittaa päivänsä lukemalla sanomalehden, mutta ei pöydän ääressä.

– Luen lehden aina lattialla istuen. Olen huomannut, että siinä tulee kymmeniä eri venytyksiä tehtyä jopa vahingossa.

76-vuotias veteraaniurheilija elää tarkkaan rytmitettyä elämää, jossa monipuolinen urheilu on läsnä aamusta iltaan. Päivät rytmittyvät lajiharjoittelun ja niitä tukevan punttisaliharjoittelun ympärille.

Punttisalin ja muiden treenien lomassa Tenhu pulahtaa avantoon.

– Kylmä vesi on tärkeä osa harjoittelua. Sen avulla saan lihakset palautumaan. Avannossa tulee joskus käytyä useita kertoja päivässä.

Luen lehden aina lattialla istuen. Olen huomannut, että siinä tulee kymmeniä eri venytyksiä tehtyä jopa vahingossa.

Jouni Tenhu

Tenhu kertoo, että hän on kokeillut lähes kaikkia mahdollisia urheilulajeja. Tällä hetkellä hän harrastaa yleisurheilua monipuolisesti pikajuoksusta kuulantyöntöön. Lisäksi hän harrastaa aktiivisesti lentopalloa.

Keihäs on ykköslaji

Veteraaniurheilija kertoo keihäänheiton nousseen ykköslajikseen vasta viime vuosina.

Keskittyminen keihäänheittoon on myös kannattanut, sillä Tenhu voitti yleisurheilun hallimaailmanmestaruuskisoissa kultaa 75-vuotiaiden sarjassa viime vuonna. Tenhun voittoheitto kantoi liki 46 metriä.

– Ei se jäänyt kuin vajaan metrin ikäisteni maailmanennätystuloksesta. Käyn harjoittelemassa Lahden suurhallissa, mutta siellä tulee katto vastaan. Nyt pitää siis käydä ulkona heittämässä keihästä.

Kisakalenteri täynnä merkintöjä

Hollolalainen veteraaniurheilija tuumii, että ikääntymisen haasteet ovat samanlaisia kuin urheilukilpailuissa.

Koskaan ei tiedä, millaisia vastustajia seuraavaksi tulee vastaan.

Näin se täytyy mennä ja ajatella eteenpäin, että persketti minä olen niissä kisoissa mukana.

Jouni Tenhu

– Suhtaudun ikääntymiseen kuin kilpailuihin. Aina tulee uusia vastustajia, ja koskaan ei tiedä miten siinä käy. Nöyrin mielin pitää ottaa vastaan, mitä vastaan tulee.

Tenhun kisakalenterissa on merkintöjä jo kuukausiksi eteenpäin. Kisakalenteria täyttämällä Tenhu kertoo pysyvänsä hyvässä kunnossa.

– Täytyy ajatella aina positiivisesti eteenpäin. Kuukauden päästä lähden Puolaan kisoihin. Elokuussa on maailmanmestaruuskisat Ranskassa. Näin se täytyy mennä ja ajatella eteenpäin, että persketti, minä olen niissä kisoissa mukana.