Pöllö mielii kihlautua

Helmipöllöt ovat aloittaneet paikoin puputuksensa Keski-Suomen metsissä. Myös viirupöllön ja lehtopöllön huhuilut ovat saattaneet sattua syrjämetsien taivaltajan korvaan. Pöllöille kevät on hyvä, sillä myyriä on runsaasti.

luonto
Helmipöllö lähikuvassa.
Helmipöllö.Mirva Korpela / Yle

Pöllökevät näyttää lupaavalta, kertoo Tomi Hakkari Keski-Suomen Lintutieteellisestä yhdistyksestä. Helmikuun alun jälkeen pöllöreviirit ovat yli kolminkertaistuneet. Hiukan hän ihmettelee sitä, että keväiset säät eivät ole saaneet vieläkin enempää surinaa pöllöjen hormoneihin.

Helmipöllö on keskisuomalaisittain paras pöllöindikaattori ja tähän mennessä niille on saatu laskettua muutamia kymmeniä reviirejä eri puolilla maakuntaa. Eniten niitä on kuultu Äänekosken ja Saarijärven seuduilla sekä Jyväskylästä lounaiseen sijoittuvilla alueilla. Havaintoja on tehty jo myös viiru- ja lehtopöllöistä sekä huuhkajista. Yllättävin on ollut sarvipöllöhavainto ja koska myyriä on ollut runsaasti, merkinnee se sitä, että sarvipöllö on talvehtinut maakunnassa.

– Havainnot lupaavat hyvää pöllövuotta. Mitään varmaa ei kuitenkaan voi sanoa ennen huhtikuuta, koska vasta silloin pöllöjen varsinainen pesintä alkaa, Hakkari kertoo.

Talven säät ovat olleet pöllön ravinnolle eli myyrälle suotuisat. Ainakin talvi on ollut parempi kuin vuosi sitten, jolloin myyrät kärsivät lumen vähäisyydestä. Ja kun myyrällä menee hyvin, menee myös pöllöillä hyvin.

Pöllöretki on hieno kokemus

Jos mielii pöllöjä kuulla, pitää lähteä kauas. Ainakin viiden kilometrin päähän valtatiestä ja taajamista.

– Melusaaste on yllättävän vahvaa. Valtateillä rekat kohisevat yötä päivää ja myös taajamien kohina on vahvaa.

Jos Jyväskylästä haluaa pöllöretkelle, suosittelee Tomi Hakkari suunnaksi Saukkolaa tai Tikkalaa tai Petäjäveden kaakkoisosia. Näiltä suunnilta löytyvät perinteiset maakunnan pöllömaastot. Eri pöllöt liikkuvat vähän eri aikoihin, esimerkiksi huuhkaja ja varpuspöllö ovat hämärälajeja. Ne alkavat huhuilla pian auringonlaskun jälkeen. Pimeäaktiiviset lajit puolestaan huhuilevat myöhään illalla. Ja tuulla ei saa.

– Pöllöretki on hieno kokemus, vaikka ei mitään sattuisi kuulemaankaan, Tomi Hakkari toteaa. Vähän samalla tavalla kuin että lohta kannattaa kalastaa, vaikka ei mitään saisikaan.