Kreikka-neuvottelut heiluttivat valtionlainamarkkinoita

Eilisten Kreikka-neuvottelujen yllättävä keskeytyminen on näkynyt tänään valtionlainamarkkinoilla epävarmuutena. Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan valtionlainojen korot ovat heiluneet normaalia enemmän. Muutokset itsessään eivät ole olleet kuitenkaan poikkeuksellisen suuria.

talous
Giánis Varoufakis
Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufakis pitämässä lehdistötilaisuutta yllättäin päättyneen kokouksen jälkeen 16. helmikuuta.Reuters

Valtionlainojen korot ovat sahanneet tänään Euroopassa normaalia enemmän. Eniten heiluntaa on ollut Kreikan valtionlainamarkkinoilla.

– Selkeästi on ollut epävarmuutta siitä, miten tätä eilistä Kreikka-kuviota pitäisi tulkita, Nordean pääekonomisti Jan von Gerich toteaa.

Yleisesti Euroopan valtionlainakorkojen erot olivat iltapäivään mennessä kaventuneet hienoisesti Saksaan nähden. Kreikassa korkoero Saksaan oli kuitenkin kasvanut noin 0,4 prosenttiyksikköä.

– Nähdään, että Kreikka-ongelma koskettaa ensisijaisesti Kreikkaa. Tilanteessa ei nähdä suuria leviämispaineita muihin maihin, von Gerich kertoo.

Markkinareaktiot vievätkin hänen mukaansa Kreikalta valttikortteja neuvottelupöydästä.

– Jos näitä leviämishuolia nähtäisiin, sen voisi ajatella vahvistavan Kreikan neuvotteluasemaa, mutta sellaista tukea ei rahoitusmarkkinoilta ole Kreikalle ainakaan näillä näkymin tulossa.

Nordean von Gerichin mukaan markkinat näyttävät uskovan, että Kreikka-neuvotteluissa päästään lopulta sopuun.

Valtionlainakorot Euroopassa erittäin matalalla

Valtionlainakorkojen vaihtelu oli tänään suuruusluokaltaan hieman normaalia suurempaa, muttei poikkeuksellista viime viikkoihin nähden. Lisäksi euron kurssi palautui aiemmalle tasolleen. Esimerkiksi Saksan valtionlainakorot olivat jopa hieman nousseet mikä viestii, ettei riskinottohalukkuus ole vähentynyt.

Yleisesti valtionlainakorot ovat Euroopassa erittäin matalalla tasolla, Kreikkaa lukuunottamatta. Kymmenen vuoden valtionlainan korko oli iltapäivällä esimerkiksi Saksassa 0,35 prosenttia ja Portugalissa 2,3 prosenttia, kun taas Kreikan vastaava korko huitelee 10 prosentissa.

Kreikalle on annettu perjantaihin asti aikaa saada lainaohjelmaansa pidennystä.

"Nyt luodaan vain lisäaikaa"

Jos neuvotteluissa päästään sopuun, ei markkinoilta ole Nordean Jan von Gerichin mukaan odotettavissa suuria reaktioita.

– Tämä on vasta alustava sopu. Iso kuva on kuitenkin se, että nyt luodaan vain lisäaikaa yksityiskohtaisemmille neuvotteluille.

Jos tilanne kärjistyisi Kreikan eroon eurosta, korkojen nousu vahvistuisi von Gerichin mukaan. Kreikalle seuraamukset olisivat suuret, sillä ero eurosta voisi romahduttaa maan valtionlainamarkkinat kokonaan. Muu Eurooppa selviäisi tilanteesta von Gerichin mukaan suhteellisen hyvin.

– Tämä tilanne poikkeaa olennaisesti muutaman vuoden takaisesta, koska keskuspankki seisoo nyt ihan eri tavalla valtionlainamarkkinoiden takana. Tällaista uutta valtionlainamarkkinoiden kriisiä ei ole näkyvissä siinäkään tilanteessa, että Kreikka lähtisi.