VL: Sudenmetsästys halutaan EU:n syyniin

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja vihreiden Heidi Hautala haluavat EU:n kannan susien kannanhoidolliseen pyyntiin. Sudenmetsästys on alkamassa viikon kuluttua.

susi
Susi Ähtärin eläinpuistossa.
Kuvan susi on kuvattu Ähtärin eläinpuistossa.Pasi Takkunen/Yle

Susien kannahoidollinen metsästys halutaan Euroopan komission harkintaan. Kaksi suomalaista europarlamentaarikkoa on kirjelmöinyt metsästyksen aloittamisesta EU:n ympäristökomissaarille.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja vihreiden Heidi Hautala haluavat EU-komission harkitsevan, onko kannanhoidolliseen sudenmetsästykseen syytä puuttua. Asiasta kertoneen Vihreä Lanka -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan europarlamentaarikot haluavat tietää, onko komission mielestä kannanhoidollisen metsästämisen aloittaminen asianmukaista. Kysymystä perustellaan sillä, että susi on edelleen uhanalainen Suomessa.

Suomen riistakeskus on myöntänyt kaikkiaan 24 kannanhoidollista poikkeuslupaa poronhoitoalueen eteläpuoliseen Suomeen tälle talvelle. Kannanhoidollinen metsästys on mahdollista aloittaa 23. helmikuuta ja poikkeusluvat ovat voimassa 21 vuorokautta.

Metsästys perustuu maa- ja metsätalousministeriön asetukseen, joka hyväksyttiin tammikuun loppupuolella. Kokeilu kestää kaksi vuotta. Hoitosuunnitelman tavoitteena on sovittaa yhteen sudensuojelu ja susireviireillä asuvien ihmisten tarpeet.