RAY: Sokeva saa rahansa, jos järjestää toimintansa toisin

Useita näkövammaisten käsityöyrityksiä uhkaa lopettaminen. Sadat yrittäjät menettävät merkittävän tuen, kun Näkövammaisten keskusliiton Sokeva-Käsityö päättää toimintansa. Raha-automaattiyhdistys on ilmoittanut, ettei se tue elinkeinotoimintaa.

Kotimaa
Sokeva
Ronnie Holmberg / Yle

Puinen saunaharjan aihio pyörii näppärästi Arto Rantasen käsissä. Helsingin Pakilassa sijaitsevassa työtilassa Rantanen on saanut valmiiksi jo viitisenkymmentä saunaharjaa, jotka matkaavat myyntiin muun muassa näkövammaisten Iiris-keskukseen.

Työssä käytettäviä materiaaleja ei ole kilpailutettu asianmukaisesti.

RAY:n hallituksen puheenjohtaja Hanna Tainio

Tähän tekemiseen on nyt puuttunut myös toimintaa vuosikymmenet avustanut Raha-automaattiyhdistys. Se katsoi, että kyseessä on elinkeinotoiminta ja sulki rahahanat vuodenvaihteessa.

– Avustuksen lakkauttamiseen vaikutti myös se, että työssä käytettäviä materiaaleja ei ole kilpailutettu asianmukaisesti. Myöskään kirjanpito ei ole ollut sellaisessa muodossa, että olisimme voineet valvoa sitä, RAY:n hallituksen puheenjohtaja Hanna Tainio selventää.

"Nollarahoituspäätös tuli ilman ennakkovaroitusta"

Sokeva-Käsityön johtaja Juha Vuorio sanoo nollarahoituksen tulleen täytenä yllätyksenä viime jouluna. RAY on tukenut näkövammaisten käsityötoimintaa 1980-luvulta lähtien.

Toimintaa on toki tarkastelu aikaisemminkin ja kehitysehdotuksia sekä vastineita niihin on lähetelty molemmin puolin. Vuorion mukaan Sokeva-Käsityö on noudattanut Raha-automaattiyhdistykseltä saamiaan ohjeita ja viilannut toimintaansa ohjenuoran mukaiseksi.

– Olemme selkiyttäneet kirjanpitoamme niin, että RAY:n on helpompi seurata mihin avustus on käytetty, Juha Vuorio sanoo.

Saamallaan avustuksella Sokeva-Käsityö on hankkinut muun muassa rottinkia ja muita materiaaleja, joita se on puolestaan myynyt näkövammaisille käsityöläisille sopuhintaan. Tänä vuonna materiaalitäydennykset on jäänyt tilaamatta.

– Materiaalihyllyt alkavat olla tyhjillään ja kaikki suosikkituotteet ovat jo loppu. Nyt me myymme käsityöläisille 'eioota' ja heillä puolestaan on sama viesti omille asiakkailleen, Sokeva-Käsityön johtaja Juha Vuorio kertoo.

Satoja käsityöyrityksiä uhkaa lopettaminen

Rahahanan tyrehtyminen ei merkitse ainoastaan materiaalihyllyn tyhjenemistä. Uhattuna on myös henkilökunta. Sokeva-Käsityön johtaja Juha Vuorio arvioi, että työt loppuvat yhdeksältä vakihenkilökuntaan kuuluvalta.

Materiaalihyllyt alkavat olla tyhjillään ja kaikki suosikkituotteet ovat jo loppu.

Sokeva-Käsityön johtaja Juha Vuorio

- Meillä on Suomessa myös 130 aktiivista käsityöläistä, jotka saavat elantonsa tästä. Heidän työnsä loppuu. Lisäksi arviolta 700 ihmistä tekee käsitöitä harrastuksena tai saadakseen lisäansioita, avustuksen lopetus iskee myös heihin, Vuorio kertaa vaikutuksia.

Vuorion mukaan avustus on ollut toiminnalle elintärkeää, koska kaksi edellistä vuotta ovat olleet miinusmerkkisiä eivätkä edes omat kulut tule katetuiksi. Näkövammaisten keskusliitto on paikannut puuttuvan osan, samoin kuin pyörittänyt toimintaa alkuvuoden ajan.

Sokeva
Yrittäjä Markku Vasara korjaa huonekaluja.Ronnie Holmberg / Yle

Yrittäjänä toimiva Markku Vasara harkitsee itse homman lopettamista. Rottinkihuonekalujen korjaaminen ei yksinkertaisesti enää kannata, jos materiaalihankintoihin saa tukea.

– Saa nähdä miten tässä käy. Kai minä jään eläkkeelle ja menen hakemaan sosiaalihuollosta elantoa, Vasara toteaa ja pujottelee punosta korituoliin.

"Rahoitus ei ole loppunut ikuisiksi ajoiksi"

Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hanna Tainion alleviivaa, että rahoitus ei ole loppunut ikuisiksi ajoiksi. Hanat aukeavat, jos Sokeva-Käsityö pystyy järjestämään toimintansa toisella tapaa.

– Yksi vaitoehto voisi olla sosiaalinen yritys. Toiminta on erittäin tärkeää, sitä me ei kielletä. Toivomme, että se voisi jossain muodossa jatkua, Tainio sanoo.

Tainion mukaan Näkövammaisten keskusliitto saa RAY:ltä yhä yli viisi miljoonaa euroa avustuksia ja on siten yksi heidän eniten avustettuja järjestöjä.

Sokeva-Käsityön johtaja Juha Vuorion mukaan aikaikkuna asian korjaamiseksi on mahdoton ja toiminta näyttää päättyvän.

– Meillä ei ole olemassa toista tai kolmatta vaihtoehtoa tällaisella aikataululla. Aikaa asian korjaamiseksi pitäisi olla enemmän, että muutamassa kuukaudessa se ei onnistu, Vuorio sanoo.