Hyppää sisältöön

Mies ei ota naisen eroaikeita vakavasti ja yllättyy tullessaan jätetyksi

Miessakit ry:n erotyövastaava, psykoterapeutti Jouni Linnankoski sanoo, että ero tulee miehelle usein yllättäen. Hänen mukaansa seitsemänkymmentä prosenttia avioeropäätöksistä tekee nainen.

Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Nykypäivien hurjat erolukemat johtuvat Miessakit ry:n erotyövastaavan Jouni Linnankosken mukaan monista eri tekijöistä. Kiireinen arki saattaa jättää suhteen hoitamisen taka-alalle.

– Parisuhde edellyttää tänä päivänä hyvää hoitamista, ja se ei toimi enää itsestään. Siihen tarvitsee panostaa, ja sitä valitettavan harva tietää etukäteen naimisiin mennessään – varsinkaan nuoret ihmiset.

Myös pitkät liitot päättyvät usein eroon.

– Kokemukseni mukaan monesta parisuhteesta puuttuu vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitoja, jotka tarkoittavat sitä, kuinka kerrotaan toiselle ihmiselle tunteista ja tarpeista. Emme ole oppineet kertomaan niitä rakentavasti toisillemme, vaan usein kritisoimme, pilkkaamme, halveksimme toisiamme.

Loukkaantuneisuutta maksetaan toiselle takaisin ja siitä syntyy kierre, joka syö parisuhdetta.

Jouni Linnankoski

Puolison jatkuva sättiminen saattaa johtaa välien lopulliseen tulehtumiseen.

– Loukkaantuneisuutta maksetaan toiselle takaisin, ja siitä syntyy kierre, joka syö parisuhdetta.

Mököttämisestä ei apua

–Tai sitten ollaan mykkäkoulussa, vetäydytään ja aletaan elämään omaa elämää. Jollain tavalla sivuelämää, joka joskus kärjistyy uskottomuuteen. Kun ei osata kohdata, niin siitä sitten pikku hiljaa se parisuhde väljähtyy, Linnankoski kuvaa.

Monissa liitoissa olisi Linnankosken mukaan tervetullutta, että osapuolet analysoisivat myös omaa osuuttaan yhteisissä ongelmissa. Tämä on monesti vaikeaa.

– Silloin kun ihminen ei vielä riittävästi pysty reflektoimaan itseään, eli katsomaan itseään peilistä, niin hän yleensä näkee sen vian sitten omassa puolisossaan.

Lehtien parisuhdevinkit vääristävät

Useiden aikakauslehtien kansisivuilla kerrotaan sisällöstä löytyvän erityyppisiä parisuhteen hoitovinkkejä. Tällaisten vinkkien ja niksien oikea anti on Linnankosken mukaan yleensä vähäpätöistä.

– Ihminen nähdään pelkästään fyysisenä olentona, ja parisuhde saadaan joidenkin kikkojen kautta toimimaan. Todellisuudessa kumppaneiden välille täytyy ensiksi syntyä yhteys, ja se syntyy tunteiden kautta. Tunteet syntyvät välittämisen, läsnäolon ja positiivisten asioiden kertomisesta toiselle.

Parisuhteen fyysinen puoli löytyy parhaiten henkisen puolen ollessa tasapainossa. Nykyään tästäkin löytyy parantamisen varaa.

Parhaimmillaan seksi tulee vasta sen jälkeen, kun parin välillä on syntynyt riittävä tunneyhteys.

Jouni Linnankoski

– Parhaimmillaan seksi tulee vasta sen jälkeen, kun parin välillä on syntynyt riittävä tunneyhteys, mutta tänä päivänä se menee usein toisin päin. Ensin tulee seksi, ja sitten ryhdytään hakemaan sitä tunneyhteyttä.

Ero on monelle miehelle shokki

Eronneiden miesten parissa työskentelevä Linnankoski kertoo liiton päättymisen yllättävän miehen useissa tapauksissa.

– Puhutaan niin sanotusti eron eriaikaisuudesta. Useimmat miehet kokevat yllättävän eron luonnollisesti epäreiluna. Täytyy kuitenkin sanoa, että osa näistä tilanteista on sellaisia, että vaimo on yrittänyt puhua tai jopa ehdottanut, että haetaan apua yhdessä, mutta mies ei ole siinä vaiheessa ottanut vaimoaan riittävän vakavasti. Ehkä ajatellut, että eiköhän se taas lopeta aikanaan, kun saa hetken valitella.

Miesten sosiaalisista verkostoista puutuu monesti olkapää, jota vasten nojata eron kohdatessa.

– Näissä tilanteissa suosittelen lämpimästi ammattiavun hakemista, koska se on niin kova paikka ihmiselle, joka joutuu tilanteen eteen. Tietysti ystävätkin ovat paikallaan, mutta miesten kohdalla on se ongelma, että harvalla miehellä, varsinkaan perheellisellä, on hyviä läheisiä ystäviä. Me miehet emme ole oppineet jakamaan varsinkaan tunteita toistemme kanssa ja avautumaan omista haavoittavista asioistamme.

Nuoret miehet ovat oppineet paremmin kuin vanhemmat sukupolvet tunnistamaan omia tunteitaan, käsittelemään ja jakamaan asioita.

Jouni Linnankoski

Kuusikymppistä ero kauhistuttaa

Linnankosken kokemuksen mukaan ikä on oma merkittävä tekijänsä erotapauksissa. Nuoret saattavat selvitä avioerosta varttuneempia helpommin.

– Kuusikymppinen tietää, että elinvuosia ei välttämättä ole enää kauheasti jäljellä ja uuden parisuhteen löytäminen voi olla vaikeaa.

Nuorten sosiaaliset valmiudet soveltuvat erotilanteisiin paremmin kuin vanhempien miesten. Pettymystä, katkeruutta ja häpeää pystytään käsittelemään ja analysoimaan.

– He ovat oppineet paremmin kuin vanhemmat sukupolvet tunnistamaan omia tunteitaan, käsittelemään ja jakamaan asioita.

Lapsiperheiden erotapauksissa on yleistä, että lapset jäävät erossa äidin luokse. Myös tämä saattaa olla miehelle kova paikka.

– Mies pakkaa laukkunsa ja jättää suurimman osan tavarasta sinne perheelleen. Muuttaa sinne yksiöön tai kaksioon, ja silloin iskee se kova yksinäisyys ja tyhjyys.

Toisaalta aina tilanne ei Linnankosken mukaan ole niin synkkä, kuin helposti ajatellaan.

On paljon nuoria naisia, jotka ymmärtävät isyyden merkityksen.

Jouni Linnankoski

– On paljon nuoria naisia, jotka ymmärtävät isyyden merkityksen.

Eroja puretaan ryhmissä

Miessakit ry:n eroryhmät toimivat ympäri Suomea. Ryhmät perustuvat vertaistukeen, joka saattaa aluksi jännittää monia eronneita miehiä. Jännitys poistuu kuitenkin yleensä ensimmäisien tapaamisien jälkeen.

– Ryhmissä on erittäin korkea luottamuksellisuus ja helppoa puhua.

Seuraava miesten eroryhmä käynnistyy Oulussa helmikuun 26. päivä. Ilmoittautua voi Miessakit ry:n verkkosivuilla.