1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tapaturmia sattuu päiväkodeissa harvoin – "turvallisempaa kuin kotona"

Päiväkodeissa lapsille sattuu vain vähän haavereita suhteessa lasten määrään ja päiväkodeissa vietettyihin päiviin. Yleisimmät tapaturmat ovat erilaisia pieniä kolhuja. Lähes kaikissa kunnissa on toimintasuunnitelma turvallisen päiväkotiympäristön varmistamiseksi.

Eestinmetsän päiväkodissa grillattiin makkaraa laskiaistiistain kunniaksi. Kuva: Yle

Turvallisuuteen kiinnitetään nykyään päiväkodeissa entistä enemmän huomiota. Muutama vuosi sitten tehty valtakunnallinen ohjeistus on johtanut siihen, että oma turvallisuussuunnitelma on tehty jo lähes jokaisessa kunnassa.

Tapaturmat päiväkodeissa ovatkin erittäin harviniaisa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun päiväkodeissa niitä sattuu todella vähän: viime vuonna Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla yhteensä vain muutamia satoja. Päiväkotipäiviä oli yhteensä useita miljoonia.

Espoolaisessa Eestinmetsän päiväkodissa turmien välttämisessä tärkeitä ovat rutíinit.

– Olemme tietoisia joka päivä siitä, että jotain voi sattua. Pihat tarkistetaan aina ennen kun tullaan ulos. Turvallisuus on sellainen asia, josta keskustellaan lasten kanssa, vanhempien kanssa ja koko työyhteisön kanssa, kertoo Eestinmetsän päiväkodin johtaja Tiina Tillander.

Samaa sanoo lastentarhanopettaja Markus Virtanen.

– Kyllähän meillä suunnitellaan tosi tarkkaan kaikki tilanteet, mitä täällä tehdään. Paljon tehdään retkiä ja kaikkea muuta. Kaikesta tehdään etukäteen suunnitelma: mietitään, kuka vastaa aina mistäkin.

Nuotionkin voi pystyttää – kunhan varautuu

Esimerkiksi laskiaistiistaina päiväkodin pihassa oli nuotio grillimakkaroiden grillaamista varten.

– Olemme katsoneet, että meillä on riittävä määrä aikuisia vahtimassa ja kaikki tarvittavat pelastusvälineistöt ovat lähettyvillä. Kaikki on etukäteen suunniteltua, vaikka näyttääkin ehkä suhteellisen huolettomalta, Virtanen kuvailee.

Jos päiväkotiturmia sattuu, ne ovat yleensä pieniä havereita.

– Lapset juoksevat pihalla ja törmäävät tai kompastuvat omiin kengännauhoihin, nauravat niin että putoavat tuolilta, Tillander antaa esimerkkejä.

Espoossakin on ohjeistus päiväkotien turvallisuuteen.

– Meillä on oikeastaan aika laaja ohjeisto. Itse käytämme sellaista sanaa kuin turvallisuusohjeisto: se on valtavan laaja materiaali, jossa meidän henkilöstöä ohjataan eri tilanteissa toimimaan, sanoo Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen.

– Olen aina sanonut, että kyllä meillä varhaiskasvatuksessa on itse asiassa turvallisempi olla kuin siellä kotona, Tossavainen jatkaa.