Puolustusraportti: Suomen ja Ruotsin välille kuuma linja

Tukholmassa on julkaistu Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämisestä raportti, jonka mukaan aivan ensimmäisenä olisi laitettava kuntoon Suomen ja Ruotsin väliset suojatut viestiyhteydet.

Satakunnan Lennoston Hornetit ilmatankkausharjoituksessa. Kuva: Puolustusvoimat

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Carl Haglund ja Peter Hultqvist kertoivat tiistaina Tukholmassa maiden puolustusyhteistyön tiivistämistä käsittelevän raportin tuloksista. 

Raportin mukaan viestiyhteyksien tulisi olla kunnossa Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien ja -ministeriöiden välillä, mikä on edellytys syvemmälle yhteistyölle. 

Puolustusyhteistyötä ollaan tiivistämässä maalla, merellä ja ilmassa. Raportissa todetaan, että suomalaiset ja ruotsalaiset lentokoneet ja laivat voisivat nykyistä enemmän tarvittaessa tukeutua toistensa tukikohtiin ja satamiin. Lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimissa tulisi muodostaa joukkoja, jotka voisivat harjoitella yhdessä. 

Raportissa väläytetään myös yhteisiä joukkoja, kuten maavoimissa yhteistä prikaatia tai merivoimissa yhteistä laivasto-osastoa. Myös esimerkiksi helikoptereiden tai panssarivaunujen huoltoa yhdessä on selvitetty, samoin suurten hankintojen tekemistä yhdessä.

Puolustusministerit korostavat, että kyse ei ole puolustusliiton muodostamisesta.

Haglund ja hänen silloinen ruotsalainen kollegansa Karin Enström tilasivat raportin yhteistyöstä viime toukokuussa, jolloin he allekirjoittivat sopimuksen Suomen ja Ruotsin rauhanajan puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Selvityksen ovat laatineet Suomen ja Ruotsin puolustusministeriöt ja puolustusvoimat.