1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Haglund puolustusraportista: Tässä rakennetaan kyky taistella yhdessä

Ministeri Haglundin mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä koskevaan raporttiin sisältyy vahva poliittinen signaali.

Carl Haglund

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien yhteistyöstä ollaan tekemässä niin syvää kuin rauhanajan yhteistyössä on mahdollista. Esitys luo hänen mukaansa pitkälle menevät edellytykset toimia yhdessä.

Tässä ei kuitenkaan sitouduta mihinkään, eikä tämä ole puolustusliitto, Haglund sanoo. Hänen mukaansa yhteistyökyvyn rakentamisella on kuitenkin vahva  poliittinen signaali.

- Tähän ei sisälly mitään lupauksia tai sitoumuksia toimia kriisin aikana yhteistyössä.

Ainakin kyky toimia yhdessä tulevissa kriiseissä löytyy, jos päätämme toimia yhdessä, Haglund sanoo.

Haglundin mukaan kriisin aikanakaan ei pystytä toimimaan menestyksellisesti yhdessä, jos sitä ei ole harjoiteltu.

- Kaikki toivomme, ettei kriisiä synny. Jos sellaisia syntyy, on niiden luonteesta vaikea sanoa etukäteen. Sen takia on vaikea sanoa, miten Suomi ja Ruotsi ajattelisivat tai toimisivat.

Hänen mukaansa on kuitenkin teoriassa mahdollista, että Suomi ja Ruotsi haluavat toimia yhdessä ja samoilla tavoitteilla, jos alueellamme syntyy kriisi.

Oikeudellisia esteitä vielä purettavana

Kokonaisuuteen sisältyy joitakin oikeudellisia esteitä, jotka on purettava, jos kaikki puolustusvoimien esitykset halutaan panna käytäntöön. Näitä esteitä aletaan purkaa varmasti vielä tämän vuoden aikana, sanoo Haglund.

Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin merivoimien kesken on tarkoitus järjestää muun muassa sukellusveneharjoituksia.

Haglund uskoo, että tällä yhteistyöllä on Suomessa vankka tuki, ja ehdotuksia ryhdytään panemaan toimeen vaalien jälkeenkin siitä huolimatta, mitkä puolueet ovat hallituksessa.

Haglundin mukaan syvenevän yhteistyön taustalla ei ole Ukrainan kriisi, vaan kyse on aloitteesta, joka tehtiin ennen Ukrainan tapahtumia. Euroopassa käytävä sota muistuttaa siitä, että puolustus- ja turvallisuuspolitiikka on mitä ajankohtaisinta ja että uskottavasta puolustuksesta on pidettävä kiinni.