Hyppää sisältöön

Venäjän trollaus otetaan tosissaan – päättömyyksiä ammutaan alas

Valtiojohto on varpaillaan Venäjältä tulevan tietotulvan vuoksi. Myös kansalaisilta toivotaan valppautta totuuden ja valheen rajaa sekoittavan tiedon hetteiköissä.

Kuva: Niko Tuikka / Yle

Venäjältä tuleva informaatiovaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi Krimin niemimaan valtaamisen jälkeen. Valtioneuvoston kanslian mukaan tarkoituksena on saada aikaan hajaannusta Euroopassa, Suomessa sekä luoda epäluottamusta päättäjien ja kansalaisten välille. Totuutta ja valhetta sekoittavaa tietoa välitetään lähes päivittäin.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja ja Suomen turvallisuuskomitean asiantuntijajäsen Markku Mantila sanoo, että valtiojohtoiset vaikuttamispyrkimykset on tunnistettu Suomen lisäksi myös muissa länsimaissa.

Ns. trollauksessa muun muassa levitetään manipuloituja kuvia, siteerataan poliitikkoja valikoidusti ja keskustelupalstoillle syötetään tekaistuja kommentteja.

Muutama julkisuushakuinen kellokas syöttää kummallisuuksiaan Venäjän mediaan.

Markku Mantila

Valtiojohto seuraa tilannetta erittäin tarkkaan ja ministeriöt vaihtavat tietoja keskenään. Yhteistyötä aiotaan jatkossa tiivistää. Räikeisiin virheisiin ja valheisiin myös puututaan.

– Koetetaan havaita ja ampua alas päättömyyksiä, mitä tulee valitettavan usein.

Mantilan mukaan informaatiovaikuttamiseen osallistuu väkeä myös Suomesta.

– Muutama julkisuushakuinen kellokas, joka syöttää kummallisuuksiaan Venäjän mediaan, myös he palvelevat tätä tarkoitusta.

Joka päivä oltava varuillaan

Totuuden ja valheen rajan hämmentäminen käynnistyi Mantilan mukaan toden teolla Ukrainan kriisin myötä. 

– Se alkoi oikeastaan siitä, kun Krim tuli vallatuksi ja Venäjällä tuli tarve käyttää informaatiokanavia asioiden sekoittamiseksi.

Mantila sanoo, että kun Ukrainan kriisistä puhutaan, unohtuu se, että Krim tuli haltuunotetuksi kansainvälisen lain vastaisesti ja sekin on saatu häivytettyä pois informaatioryöpytyksellä.

Mantilan mielestä valheellista ja harhaanjohtavaa tiedonvälitystä vastaan voi taistella vain avoimuudella. Yleisöä on varoitettava siitä, että kaikki, mikä mediassa on, ei ole aitoa.

Se alkoi oikeastaan siitä, kun Krim tuli vallatuksi.

Markku Mantila

– Ollaan entistäkin avoimempia ja koetetaan paljastaa tällaiset typerimmät vaikuttamisen tavat. Ennen kaikkea pidetään tätä teemaa yllä, siitä keskustellaan, se huomataan ja siinä ollaan joka päivä varuillaan.

– Pitkässä juoksussa hyvä peruskoulu on parasta maanpuolustusta: että väki oppii lukemaan mediaa kriittisesti ja ymmärtää, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Pyrkimyksiä ei ole piiloteltu

Tutkijatohtori Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista muistuttaa, että informaatiosota ei ole uusi ilmiö. Hän korostaa, että Venäjä ei ole piilotellut pyrkimyksiään vaikuttaa siihen, että sen näkemys tuodaan vahvasti esille maailmassa. Tämä on tuotu esille virallisissa puheissa ja dokumenteissa.

Välillä vaikuttamispyrkimykset ovat Smithin mukaan olleet hienostuneempia  ja niiden tavoitteena on ollut Venäjän imagon parantaminen. Sen jälkeen, kun mielenosoitukset Putinin hallintoa vastaan alkoivat Venäjällä, on propaganda muuttunut huomattavasti aggressiivisemmaksi ja Venäjän ongelmista on alettu syyttää muita valtioita.

Myös Smith näkee Ukrainan kriisin käännekohtana. Se räjäytti informaatiosodan toden teolla käyntiin ja sitä käydään nyt raivokkaasti sosiaalisen median mukanaan tuomilla uusilla keinoilla.

– Ukrainan kriisin kautta on tullut tämä propaganda-käsite ja ihan selvästi myöskin se, että faktoja on vääristelty.

Fakta on aina vahvempi

Tietotulvan tuottaminen trollitehtaissa pitääkin Smithin mielestä ottaa vakavasti. Hän arvoi, että nyt on jo näkyvissä, että Suomen valtiojohto on pääsemässä tilanteen tasalle.

– Voi olla, että se tuli pienenä yllätyksenä aluksi, mutta nyt on selvästi merkkejä ilmassa siitä, että ollaan yhtenäistämässä kokonaisuutta.

Myös hänen mielestään väärät tiedot on oikaistava. Vastapropagandaan ja omien trollitehtaiden perustamiseen ei kannata ryhtyä, vaikka oikea tieto näyttäisi jäävän propagandan jalkoihin.

Somea ei voi hallita.

Hanna Smith

– Pitkässä juoksussa se kuitenkin tulee kantamaan huomattavasti enemmän. Tämä oma tarina, joka perustuu faktoihin, se on aina se vahvempi.

Smith arvioi, että läheskään kaikki sosiaalisessa mediassa ilmenevä vaikuttaminen ei ole peräisin Venäjän valtion järjestämiltä tahoilta. On ihmisiä, jotka kokevat trollitehtaan esille nostamat asiat omikseen ja tarttuvat niihin hyvin agressiivisesti ja jopa törkeää kieltä käyttäen. Tällainen ylilyövä reagointi voi kääntyä alkuperäistä tarkoitustaan vastaan.

– Tavallaan trollitehtaan idea on ollut se, että keskustelua hallitaan somessa. Mutta kun somea ei voi hallita, niin sehän on tavallaan se nurja puoli tästä kokonaisuudesta.