1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija Suomen ja Ruotsin puolustushankkeista: "Toteutuessaan vuosikymmenen merkittävin päätös"

Ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak katsoo, että Suomi ja Ruotsi valmistelevat yhteistyötä myös sotatilanteessa.

Charly Salonius-Pasternak Kuva: Yle

Eilen tiistaina Tukholmassa julkistettu raportti Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön mahdollisuuksista pitää sisällään pitkän listan maiden puolustusvoimien esityksiä.

Kyse on rauhanajan yhteistyöstä, mutta sotilaat kirjoittavat, että yhteistyön laajentaminen kriisien ja konfliktien hallintaan lisäisi merkittävästi yhteistyön arvoa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan tässä piilee koko raportin mehevin anti.

– Julkilausuttu tavoite koko yhteistyölle on operatiivinen suorituskyky ja yhteistyö sodan aikana. Siis rauhan, kriisien ja sodan aikana.

– Se tarkoittaa, että tätä yhteistyötä ollaan viemässä aimo askel eteenpäin, jos poliitikot Suomessa ja Ruotsissa ovat samanmielisiä.

Sekä Suomen että Ruotsin puolustusministerit painottivat, että asioissa edetään askel kerrallaan, eivätkä nyt julkistetut ehdotukset velvoittaisi maita kriisinajan yhteistyöhön.

– Tämä olisi molemmille maille suuri askel otettavaksi. Kyse on siitä, että luodaan liittoutumattomille maille toimintamahdollisuuksia ja valmiuksia kriisitilannetta varten. Mutta ratkaisevaa on, päättävätkö maiden hallitukset ja parlamentit mahdollisuutta käyttää, sanoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

– Luomme hyvin pitkälle menevän rauhanajan yhteistyön. Se osaltaan tukee sitä, että jos tulevaisuudessa halutaan, niin meillä on hyvä kyky toimia yhdessä myös erilaisten kriisien tullen, totesi puolustusministeri Carl Haglund (r.).

Salonius-Pasternak katsoo ajatuksen joka tapauksessa olevan, että esimerkiksi sotilaallisen hyökkäyksen kohdistuessa Suomeen tai Ruotsiin toisen maan avunanto olisi toteutettavissa nopealla poliittisella päätöksellä.

– Asia, joka tällä hetkellä olisi täysin mahdoton käytännön, juridisten, operatiivisten ja monien syiden vuoksi.

Tutkija sanoo, että jos nyt tehdyt esitykset puolustusyhteistyöstä toteutuvat, kyseessä on käännekohta maiden puolustussuhteessa.

– Se voi olla Suomen ja Ruotsin merkittävin turvallisuuspoliittinen päätös tällä vuosikymmenellä, ellei jompikumpi hae Nato-jäsenyyttä.