1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat sallii aseistettujen lennokkien laajamittaisen viennin

Kiistanalaisia lennokkeja saavat jatkossa ostaa muutkin kuin Britannia.

Ulkomaat

Yhdysvaltain hallinto päätti tiistaina sallia aseistettujen lennokkien viennin. Yhdysvallat aikoo myös työskennellä muiden maiden kanssa muodostaakseen kansainväliset standardit kiistanalaisten lennokkien käyttämiseen.

Valkoisesta talosta kerrottiin, että aseistettujen lennokkien vientiä säädeltäisiin kuitenkin tiukoilla ehdoilla. Lennokkeja voidaan myydä vain hallituksen ohjelmien kautta, ja ostajamaiden tulee suostua tiettyihin loppukäyttöehtoihin, kuten sitoutua kansainvälisiin lakeihin sekä pidättäytyä laittomasta valvonnasta tai lisääntyneestä sorrosta omaa kansaa kohtaan.

Tähän mennessä ainoastaan Britannia on voinut hankkia aseistettuja amerikkalaislennokkeja, mutta uuden päätöksen mukaan myös muilla on mahdollisuus päästä lennokkeihin käsiksi.

Useat amerikkalaisyhtiöt, muun muassa General Atomics, Northrop Grumman Corp sekä Textron Inc, ovat jo vuosia painostaneet Washingtonia löysentämään tiukkoja vientilakeja. Yhtiöiden mukaan tiukat lait ovat aiheuttaneet kasvavilla lennokkimarkkinoilla tilaustappioita muille maille kuten Israelille.

Uusi säännös ei tarkentanut, mitkä maat voivat jatkossa lennokkeja ostaa, vaan kaikki kaupat käydään läpi tapauskohtaisesti.

Kovaakin kritiikkiä herättäneet aseistetut lennokit ovat olleet keskeisessä roolissa Yhdysvaltain sotatoimenpiteissä Afganistanissa, Irakissa, Pakistanissa, Syyriassa, Somaliassa sekä Jemenissä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi