Indonesia aikoo teloittaa kaksi australialaista – diplomaattiset suhteet vaarassa

Australialaisten lisäksi teloituslistalla on myös muita ulkomaalaisia.

Australian pääministeri Tony Abbott varoittaa olevansa erittäin pettynyt, jos Indonesia sivuuttaa hänen armahduspyyntönsä ja teloittaa kaksi australialaista, joita uhkaa kuolemantuomio.

Abbott sanoi jatkavansa kovimpia mahdollisia henkilökohtaisia painostuskeinoja Indonesian presidentti Joko Widodoa kohtaan ja varoitti vakavasta diplomaattisesta kriisistä, jos hänen pyyntönsä kaikuvat kuuroille korville.

– En halua vaarantaa parhaita mahdollisia suhteita hyvin tärkeän ystävän ja naapurin kanssa. Mutta minun on sanottava, että emme voi vain sivuuttaa tällaista asiaa – jos täysin kohtuullisia vaatimuksiamme ei oteta huomioon, Abbott sanoi.

Indonesian viranomaiset ovat vahvistaneet, että Bali Nine -nimistä heroiinin salakuljetusryhmää pyörittäneet australialaiset Andrew Chan sekä Myuran Sukumaran ovat seuraavat vangit, jotka aiotaan teloittaa.

Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet teloitusten päivämäärää eivätkä sitä, keitä muita ulkomaalaisia tuomittuja teloitetaan samanaikaisesti.

Abbott muistutti tsunamiavusta

Abbott muistutti jälleen, että kun Indonesiaan iski tuhoisa tsunami vuonna 2004, Australia auttoi maata noin miljardin Australian dollarin (685 miljoonaa euroa) edestä.

Diplomaattiset yritykset pelastaa australialaiskaksikko ovat muutenkin kiihtyneet viime viikkoina. Muun muassa jokainen elossa oleva entinen australialaispääministeri on vedonnut Indonesian hallintoon kaksikon säästämiseksi.

Tiistaina Indonesian ulkoministeri Rento Marsudi sanoi huomioineensa pyynnöt, mutta sanoi asian olevan "puhtaasti lainsäädännöllinen kysymys".

Indonesia teloitti pelkästään viime kuussa kuusi huumerikoksista tuomittua, joista viisi oli ulkomaalaisia. Brasilia ja Hollanti vetivät tuolloin Indonesian-lähettiläänsä kotiin vastalauseena teloituksille.

Muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vedonnut Indonesiaan teloitusten perumiseksi.