Hyppää sisältöön

Veteraanitoimittaja: Venäjä kaivelee aineksia propagandaansa

Venäjä on kiinnostunut Suomen osallistumisesta yhteisharjoitukseen Yhdysvaltojen kanssa.

Jarmo Mäkelä
Jarmo Mäkelä aamu-tv:ssä.

Ämarin sotaharjoituksesta tiedustelu on yksi tapa, jolla Venäjä pyrkii saamaan aineksia omaan propagandaansa, sanoo Moskovassakin työskennellyt Ylen ulkomaan toimittaja Jarmo Mäkelä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Mäkelä toteaa, että Venäjä yrittää toimillaan saada eduskuntavaalien alla ehdokkaissa aikaan harkitsemattomia reaktioita.

– Tämän tyyppisten operaatioden tarkoituksena on pelotella ja pelästyttää erityisesti eduskuntavaaliehdokkaita, jotta he sanoisivat jotain harkitsematonta tai jotain, jota eivät ole ihan loppuun asti miettineet, jota voidaan käyttää Venäjän omassa propagandassa hyödyksi, Mäkelä sanoo.

Ruotsalainen Expressen-lehti kertoi maanantaina, että Venäjä olisi vaatinut Ruotsilta, etteivät Ruotsin tai Suomen hävittäjät saa laskeutua Viron maaperälle. Lehden mukaan Ruotsi taipui Venäjän vaatimuksiin. Venäjä on kysellyt myös Suomen osallistumisesta Yhdysvaltain johtamaan ilmasotaharjoitukseen.

Mäkelä painottaa, että Ämarin tapauksessa on olennaista tietää, pyysikö Venäjä tietoja sotaharjoituksesta ennen vai jälkeen päätöksentekoa.

– Jos sitä olisi pyydetty ennen päätöksentekoa, niin silloin olisi ollut tarkoituksena nimenomaan vaikuttaa siihen. Kun se ilmeisesti meidän osalta tapahtui päätöksenteon jälkeen, niin kysymys on ihan normaalista tiedustelusta, Mäkelä kertoo.

.
.