1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus vastaa koulutuspoliittiseen välikysymykseen – "Opetuskenttä sekasorron tilassa"

Oppositio katsoo, että hallituksen toimet ovat heikentäneet koulutuksen tasa-arvoa. Erityisen huolestunut oppositio on hallituksen aikeista leikata toisen asteen koulutuksen rahoituksesta.

Hallitus vastaa keskiviikkona opposition koulutusta koskevaan välikysymykseen.

Opposition yhteisessä välikysymyksessä soimataan hallituksen koulutukseen tekemiä miljardileikkauksia. Opposition mukaan säästöt ovat johtaneet koulujen ja oppilaitosten sulkemiseen, aloituspaikkojen vähentämiseen, koulutuksen laadusta tinkimiseen ja tutkimuksen voimavarojen pienenemiseen.

Oppositio katsoo, että hallituksen toimet ovat heikentäneet koulutuksen tasa-arvoa.

Hallituksen toiminta on myös saanut opetusalan sekasorron tilaan, koska koulutuksen järjestäjät, oppilaitokset ja opettajat eivät tiedä, mitä tulevina vuosina tapahtuu.

Erityisen huolestuneita oppositiossa ollaan hallituksen aikeista uudistaa toisen asteen koulutuksen järjestäjäverkkoa ja rahoitusjärjestelmää.

Hallitus aikoo leikata toisen asteen koulutukselta 260 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa noin kymmenen prosenttia toisen asteen kokonaisrahoituksesta. Asiantuntijoiden mukaan leikkaus merkitsee joka kolmannen oppilaitoksen sulkemista, todetaan välikysymyksessä.

Välikysymyksen ovat allekirjoittaneet keskustan, perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton sekä Muutos 2011:sta kansanedustajat.

Välikysymyskeskustelua voi seurata suorana Ylen verkkosivuilla ja Yle Areenassa kello 14 alkaen. Ylen politiikan toimitus selostaa välikysymyskäsittelyn.