YK: Afganistanin siviiliuhrit lisääntyivät valtavasti

Konfliktissa kuolleiden tai haavoittuneiden lasten määrä kasvoi yli 40 prosenttia vuodessa.

Ulkomaat
Afganistanin turvallisuusjoukot tutkivat itsemurhaiskun jälkiä Kabulissa.
Afganistanin turvallisuusjoukot tutkivat itsemurhaiskun jälkiä Kabulissa sunnuntaina.S. Sabawoon / EPA

Afganistanissa kuolleiden ja haavoittuneiden siviiilen määrä lisääntyi huomattavasti viime vuonna, kertoo tuore YK-raportti.

Afganistanin konfliktissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi neljänneksen edellisestä vuodesta. Yhteenotoissa sai surmansa noin 3 700 siviiliä.

Kun mukaan lasketaan myös haavoittuneet, siviiliuhreja oli yhteensä 10 500. Vuotta aiemmin vastaava luku oli noin 8 600.

Konfliktien lapsiuhrien määrä puolestaan nousi peräti 40 prosenttia edellisestä vuodesta.

YK:n mukaan suuri uhrimäärä johtui Afganistanin hallituksen ja kapinallisten välisistä maataisteluista ja erityisesti kranaatinheittimistä ja singoista, joita oli käytetty siviiliasutuksen alueilla.

Valtaosa uhreista oli kuollut tai haavoittunut talibanin ja muiden kapinallisryhmien hyökkäyksissä. Afganistanin hallituksen joukkojen ja kansainvälisten joukkojen toimet olivat aiheuttaneet 14 prosenttia siviilien kuolemista tai haavoittumisista.

Kansainväliset joukot vetäytyivät taistelutehtävistä Afganistanista viime vuoden lopussa. Taistelu kapinallisia vastaan on nyt keskittynyt Afganistanin hallituksen joukoille.

YK alkoi koota tietoja Afganistanin siviiliuhreista vuonna 2009. Sen jälkeen Afganistanissa on kuollut lähes 18 000 siviiliä ja haavoittunut liki 30 000.

Lähteet: AP, AFP