1. yle.fi
  2. Uutiset

Luokkakokous paljastaa ikääntymisen, ystävyyden ja aikaansaannokset

Jos radiojuontaja Jaajo Linnonmaa ja stand up -koomikko Sami Hedberg voisivat nykyisellä elämänkokemuksellaan neuvoa itseään teini-ikäisinä 9-luokkalaisina, niin neuvot olisivat varsin suorasukaisia: Jaajo, lopeta tyttöjen ulkonäköön tuijottaminen ja Sami, ilo irti ja haaveile eteenpäin, kyllä se sieltä tulee!

elokuvat
Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa
Nina Keski-Korpela / Yle

Stand up -koomikko Sami Hedberg, näyttelijä Aku Hirviniemi ja juontaja Jaajo Linnonmaa tähdittävät Luokkakokous-elokuvaa, joka saa ensi-iltansa keskiviikkona 25. helmikuuta. Elokuva perustuu tanskalaiseen Klassefesten-elokuvaan vuodelta 2011.

Luokkakokous on tarina kolmesta miehestä, jotka matkustavat takaisin kotikaupunkiinsa osallistuakseen lukionsa luokkajuhlaan. Matka sujuu remuten ja rellestäen, mutta mahtuu mukaan muutakin: pohdintaa vanhenemisesta ja ystävyydestä.

Luokkakokous on kiva tapaamismuoto ja ilman muuta haluan seuraavaan mukaan

Sami Hedberg

Sami Hedbergillä on omaakin luokkakokouskokemusta.

– Joskus olen käynyt, mutta viimeisimmät ovat menneet keikkakiireiden takia ohi. Edelleen on ystäviä säilynyt kouluajoista, luokkakokous on kiva tapaamismuoto ja ilman muuta haluan seuraavaan mukaan, jos vain mahdollista.

Jaajo Linnonmaa taas jätti menemättä luokkakokoukseensa.

– Syksyllä oli lukion luokkakokous ja aloin miettiä, keitä kaikkia siellä on, keitä haluaisin tavata ja mitähän niille kuuluu, ja kenen kanssa olen yhä yhteyksissä. Sitten syksyllä oli paljon kiireitä, ja tuli vielä kysymys, että tulisinko juontamaan luokkakokouksen, niin se jäi sitten väliin.

Vanheneminen rauhoittaa

Yksi elokuvan teemoista on vanhenemisen hyväksyminen. Ikääntymisen huomaa tytöissä, miehet vain komistuvat, virnistää Linnonmaa. Hedberg sentään myöntää, että ei ole enää nuori.

– Ensin odotti 18-vuotiaaksi tulemista, stten parikymppisenä mietti, että "sitten kun mä olen 30". Nyt kun sekin on ylitetty, niin ajattelee jo neljääkymmentä, että mitäs tässä tapahtuu. Muutamat jutut vaan jäävät tekemättä, viikonlopun jälkeen menee neljä päivää palautuessa, hän hekottelee.

Jaajo Linnonmaa vertaa tilannettaan roolihahmoonsa, rokkistara Tuomakseen.

Sitä on itsekin miettinyt, kauanko sitä jaksaa vielä rokata

Jaajo Linnonmaa

– Ikä ei ole se kriisi, vaan roolihahmoni puntaroi, kauanko on oikeasti nuori, kauanko jaksaa istua rokkijunassa, vai pitäisikö hypätä pois kyydistä perhe-nimisellä pysäkillä ja ruveta rauhoittumaan. Sitä on itsekin miettinyt, kauanko sitä jaksaa vielä rokata.

– Rupeaa miettimään omaa ammattiaan, kauanko jaksaa tehdä duunikseen Suomen kiertämistä. Meidän oli vastikään pakko mennä baariin yhteistyökumppanien takia ja molemmat istuttiin hotellihuoneessa ja todettiin, että ei kyllä kiinnostaisi yhtään, kertoo Linnonmaa.

– Nätisti tultiin sitten illan jälkeen hotelliin takaisin, ja 15 vuotta sitten tuskin olisi niin käynyt, myöntelee Hedbergkin.

Ystävyys kantaa

Julkisuuden henkilöiden on usein vaikea löytää todellisia ystäviä – selkääntaputtajia sen sijaan löytyy aina. Parhaiten julkkista ymmärtää toinen julkkis. Jaajo Linnonmaa kertoo, että hiekkalaatikkokaveriin on helpompaa luottaa kuin uuteen tuttavaan.

– Elokuvan tuottaja Jesse Fryckman on mun ala- ja yläastekaveri, on tehty hassunhauskoja lyhytelokuvia jo silloin. Sikäli tämä elokuva oli jonkin sortin luokkakokous, kun päästiin toteuttamaan vähän isomman budjetin elokuva. Aikuisiällä on vaikea löytää uusia sydänystäviä, mutta oli hienoa tutustua Akuun ja Samiin ja meillä synkkasi oikein hyvin ja nyt ollaan kavereita.

Jos herrat saisivat lähettää aikakoneelle viestin yhdeksäsluokkalaiselle itselleen, joka vasta varttuu mieheksi, mikä se olisi?

– Tämä tuntuu aika pinnalliselta, mutta sanoisin sille Jaajolle, että älä niin hirveästi katsele tyttöjen ulkonäköä, anna vaan mennä ja tutustu mahdollisimman moneen tyttöön. Kaikilla on hyvät rungot senikäisenä! Ota lukiosta kaikki ilo irti, nauraa Linnonmaa.

– Aikaa on. Silloin tuntui tosi kaukaiselta, jos oli jokin haave. Haaveet vesille vaan, tosiaan ilo irti, ja päättäväisyys ja haave eteenpäin, niin kyllä se sieltä tulee, jos ei vaivu mä en saa mitään heti -fiilikseen. Hiljaa hyvä tulee! kannustaisi Hedberg.

Lue seuraavaksi