1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Malttamattomuus pilaa kanssakäymisen: "Ei kai sitä nykyään enää korosteta missään"

Ihmiset puhuvat paljon toistensa kanssa, mutta ilmaisutaitoa opettavan mielestä kanssakäymisistä puuttuu tänä päivänä usein todellinen kontakti. Tähän on pitkälti syynä malttamattomuus, esimerkiksi toisen ei anneta lopettaa lausetta rauhassa.

Kuva: Vassil Donev / EPA

Ihmisten välinen kohtaaminen ja vuorovaikutuksen syntyminen saattaa vaatia aikaa. Yksilöllisten rajojen ja tapojen havaitseminen ja havainnon osoittaminen ovat merkittäviä asioita kontaktin syntymisessä.

– Kontaktissa tärkeää olisi niiden perussääntöjen noudattaminen. Esimerkiksi jos joku sanoo minulle jotain, minä odotan viestin tulemisen minulle ja toinen jaksaa odottaa, että asia käy minulla. Minä annan palautteen jollakin tavalla, eleellä, ilmeellä tai kommentoimalla, josta toinen näkee, että viesti on mennyt perille. Ja sitten vasta toinen jatkaa, ilmaisutaitoa opettava Paula Tapionmäki kertoo.

Toisen puheen päälle puhuessaan moni ihminen haluaa jakaa ajatuksiaan keskustelukumppanilleen, mutta Tapionmäen mukaan tämä tappaa vuorovaikutuksen.

– Se, että yritän lähettää jotain viestiä ja näen, ettei se mene lähellekään maalia, koska sieltä syydetään jo uutta tavaraa vastaan. Tässä on kyseessä ymmärtämättömyyttä ja malttamattomuutta, joka pilaa kanssakäymisen.

Tapionmäelle kontaktin saaminen ei ole koskaan ollut vaikeaa, koska se on hänelle luontaista. Hän kuvailee olevansa kiinnostunut erilaisista ilmaisutavoista ja yhteyden saamisesta ihmisten välillä.

– Uuden ryhmän kanssa ei koskaan voi tietää, että mihin suuntaan kurssi menee. Opetan poikkitaiteellisia aineita, esimerkiksi omaa ääntä etsiville laulajille perustekniikoita ja esiintymistaitoa. Lisäksi opetan muun muassa erityisryhmille draamaa ja luovaa liikettä.

Tapionmäki kannustaa jokaista kohtaamaan jokainen ihmiskontakti uutena matkana, jonka voi antaa versoa omaa tietään.

Malttamattomuuden maa?

Keskusteluja käydään nykyään enenevissä määrin sosiaalisen median eri ohjelmien kautta. Ajatuksia vaihdetaan, mutta kontakti puuttuu. Paula Tapionmäen mukaan pysähtyminen toisen ihmisen kanssa puuttuu suurelta osin ihmisten kanssakäymisistä.

– Malttia pitäisi olla. Ei kai sitä nykyään enää korosteta missään. Silloin kun olin itse lapsi, piti osata painaa jarrua. Esimerkiksi kolikoita säästettiin säästöpossuun. Ei silloin ollut kaikki-heti-nyt-mulle -mentaliteetti. Malttiin kasvettiin.

Mieti, milloin viimeksi oikein kunnolla pysähdyit ihmisen kanssa ilman menoa mihinkään tai ajatusta seuraavasta?

Paula Tapionmäki

Kiireen ja suorittaminen heijastuu myös ihmissuhteisiin, joissa ei malteta istua rauhassa alas ja vaan olla. Tapionmäki ei näe suuntaa hyvänä.

– Mieti, milloin viimeksi oikein kunnolla pysähdyit ihmisen kanssa ilman menoa mihinkään tai ajatusta seuraavasta? Ne hetket täytyy nykyään järjestää erikseen. Todellinen ihmiskontakti syntyy läheisyydestä, ja vielä jos ihmiset jaksaisivat olla henkisestä läsnä.

Paula Tapionmäki vertaa hyvän vuorovaikutuksen saamista ystävän kanssa hetkeen, kun saa hengittää hiljaisuutta maaseudulla.

– Hyvän kontaktin luominen voi parhaimmillaan tuntua siltä, ettei ole mihinkään kiire.