1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kuntosaleilta haetaan ideoita marjatuotteisiin: "Ideat välitetään luonnontuotealan yrityksille"

Arktisten Aromien kampanjoissa innostetaan muun muassa päiväkoteja viemään lapsia luontoon, koska vanhemmat eivät niin välttämättä tee. Syksyllä taas ideoidaan kuntosaliharjoittelijoille sopivia luonnontuotteita.

luonto
Mustikan sotkemat sormet ja rasiallinen marjoja mättäällä
Anna Sirén / Yle

Arktiset Aromit ry:n valtakunnallisen Hyvinvointia luonnosta -hankkeen (siirryt toiseen palveluun) teemana on tänä vuonna Koko Suomi marjastaa (siirryt toiseen palveluun). Kohderyhminä ovat lapset, lapsiperheet ja nuoret aikuiset.

– Luonnontuotteiden talteenottoperinteen, käytön ja säilömisen perinnettä on tärkeää tuoda esille jokaiselle ikäryhmälle, jotta perinteet säilyisivät. Myös luonnossa liikkuminen on tärkeää, sanoo Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Viime syksynä Kainuussa kuvattiin päiväkoteja ja kouluja varten opetusvideoita luonnossa.

– Kuvattavina olleista lapsista harva oli käynyt luonnossa ollenkaan. Vanhemmat eivät välttämättä vie lapsia luontoon. Siinä mielessä olisi hyvä, että päiväkodit aktivoituisivat, ja ne ovat aktivoituneetkin viime vuosina kiitettävästi. Muutosta kymmenen vuoden takaiseen on tapahtunut, kertoo Moisio.

Lapsille tietokisoja ja luontoretkiä yrittäjien kanssa

Maaseutuvirasto on myöntänyt hankkeelle kaksivuotisen rahoituksen, josta tälle vuodelle on osoitettu 106 000 euroa. Päiväkotikampanjaa varten on suunnitteilla lapsille soveltuvaa materiaalia, jota hyödynnetään päiväkodin luontoretkillä.

Kuvattavina olleista lapsista harva oli käynyt luonnossa ollenkaan. Vanhemmat eivät välttämättä vie lapsia luontoon.

Simo Moisio

Peruskoulun 6. luokkalaisille kohdennetaan luonnontuotekisa, jota varten materiaalia voi tilata tänä keväänä.

– Luokat voivat käydä opetusmateriaalia läpi joko loppukeväästä tai alkusyksystä. Lokakuun aikana koululaisille on tietokisa, jossa palkitaan kustakin maakunnasta kolme parasta, selvittää Simo Moisio.

Hän kertoo kokemuksen osoittaneen, että tällä rahalla ei kuitenkaan pystytä tyydyttämään koko Suomen tarvetta.

Syyskuun viides päivä järjestetään valtakunnallinen marjastuspäivä, jossa yhteistyökumppanina on 4H-liitto. Samana päivänä on myös marjastuksen MM-kisat Suomussalmella.

– Toiveena on, että 4H kutsuisi retkille mukaan paikkakunnan yrittäjiä, jolloin lapsilla olisi mahdollisuus tutustua retkien aikana yritystoimintaan ja oppia tuntemaan, mitä sillä puolella tehdään, Moisio toteaa.

Kuntosaliharjoittelijoille halutaan tarjontaa luonnontuotteista

Syyskaudella järjestetään myös kuntosalikampanja, jossa materiaalia lähetetään kuntosaleille ympäri Suomen.

– Saksasta eräs Wellnes Club lähestyi, että he haluaisivat myydä kuntosalikävijöille muutakin kuin ravintolisiä. Kuntosaleilla käy paljon nuoria, joiden ruokavalio on monta kertaa aika yksipuolinen. Keksimme, että siinä olisi helppo vaikuttaa marjojen ja luonnontuotteiden käyttöön, koska nämä soveltuvat hyvin terveelliseen ruokavalioon, selvittää Simo Moisio.

Kuntosaleilla käy paljon nuoria, joiden ruokavalio on monta kertaa aika yksipuolinen. Keksimme, että siinä olisi helppo vaikuttaa marjojen ja luonnontuotteiden käyttöön.

Simo Moisio

Syksyllä toteutettavassa kampanjassa kuntosaleille toimitetaan julisteita sekä kilpailulomake, jossa kuntosalikävijöitä pyydetään ideoimaan tuotteita, mistä he olisivat kiinnostuneita.

– Parhaat palkitaan ja ideat välitetään luonnontuotealan yrityksille, jotta kuntosalikävijöille saataisiin jatkossa tarjontaa, Moisio visioi.

Kuntosalien lisäksi Arktiset Aromit on kartoittanut toukokuussa pidettävän ravintolapäivän järjestäjiä. Tarkoitus on kampanjoida ravintolapäivän tapahtumissa villiyrittien puolesta.

– Martat tekevät toritapahtumissa neuvontaa. Siellä jaetaan vihersmoothie-esitettä ja pientä tietoesitettä vähintään kuudesta luonnonyritistä, jotka ovat siihen aikaan saatavilla luonnosta ainakin Etelä-Suomesta, paljastaa Simo Moisio.

Hän uskoo, että kampanjat tuottavat tulosta.

– Laitoin jo etukäteen viestiä yrityksille, että varautukaa esimerkiksi ravintolapäivän yhteydessä siihen, että yrtit riittävät, eivätkä lopu kesken.

Lue seuraavaksi