1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korsetti päälle ja kiitolaukkaa kamelilla – suomalaisnainen tekee Nicole Kidmanin ratsastuskohtaukset

Mikkeliläinen Laura Väänänen päätyi Hollywood-tähti Nicole Kidmanin sijaisratsastajaksi sattuman oikusta. Hän haki tuotantoyhtiöihin eläintenkouluttajaharjoittelijaksi, mutta paljastui samankokoiseksi kuin Kidman. Naisilla on vain sentin pituusero ja Väänäsen jalka on numeroa suurempi kuin Kidmanilla.

Kotimaan uutiset
Laura Väänänen ja Qesera KS.
Hevosyrittäjä Laura Väänäsen haaveena on opettaa stunttitemppuja myös omille hevosilleen. Pekka Havukainen / Yle

Kun soitto tuli vuosi sitten, ei Laura Väänänen kauaa epäröinyt. Siitäkin huolimatta, että hevosyrittäjän ja kolmen lapsen äidin oli lähdettävä kuvauksiin Marokkoon parin viikon varoitusajalla.

Väänänen oli lähettänyt hakemuksia useisiin eri tuotantoyhtiöihin ja pyrkinyt ilmaiseksi eläintenkouluttajaharjoittelijaksi elokuvatuotantoihin. Nyt hänet kuitenkin haluttiin aivan eri tehtävään: Hollywood-tähti Nicole Kidmanin sijaisratsastajaksi elokuvaan Queen of the Desert.

– Puhelimessa he kyselivät mittojani, pituutta ja painoa, ja mietin, että minkäslaiseen elokuvaan olinkaan hakenut, Väänänen naureskelee.

Työn saaminen perustui onnekkaaseen sattumaan: naiset ovat lähes samankokoisia. Väänänen on senttiä lyhyempi kuin Kidman ja hänen jalkansa on yhtä kokoa suurempi. Samanlaisessa peruukissa ja asussa he näyttävät hevosen selässä samalta.

Väänänen opetteli kamelilla ratsastusta nettivideoiden avulla

Saksalaisohjaaja Werner Herzog on käsitellyt elokuvissaan usein poikkeuksellisia ihmisiä ja ilmiöitä. Queen of the Desert kertoo Lähi-Idässä matkanneesta kirjailija ja arkeologi Gertrude Bellistä (1868–1926), josta tuli merkittävä vaikuttaja myös Britannian siirtomaapolitiikassa. Elokuva sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla helmikuun alussa.

Pääosin Marokossa kuvatussa elokuvassa Bell matkaa aavikolla hevosella ja kamelilla. Nicole Kidman teki itse kohtaukset, joissa mennään käyntiä, Väänänen hoiti ravit ja kiitolaukat.

– Se oli helppoa ratsastamista. Korsetti päälle niin että tuskin saat henkeä, peruukki päähän ja vähän villi hevonen alle, sitten paineltiin huonolla pohjalla niin että lähtee. Ei siinä ollut kuin kaatumisen riski, muuten se oli simppeliä.

Nicole Kidman kamelin selässä elokuvassa Queen of the Desert.
Virallisissa kuvissa kamelin selässä on itse Nicole Kidman.queenofthedesert.com

Kamelia Väänänen ei ollut ikinä ennen nähnytkään, mutta työhön lupauduttuaan hän opiskeli kamelilla ratsastusta YouTube-videolta.

– Kun tulin kamelin luokse, niin se huusi kovaa kun mahavyötä kiristettiin. Yritin esittää, että ei tässä mitään. Kun kameli nousi seisomaan, sitä oli metrin korkeammalla kuin hevosen selässä. Kamelia ohjattiin yhdellä kaulassa olevalla narulla. Kun lavalle koputti vähän kantapäällä, niin se kiihdytti vauhtia.

Hevosetkin olivat eri maata kuin Väänäsen omat puoliveriset ratsut: kuumia berberiarabioriita.

– Ne olivat hyvin koulutettuja ja osasivat kaikkia temppuja, mutta eivät seisseet sekuntiakaan paikallaan. Niillä oli kymmenen sentin vipukuolaimet, joita näkee vanhoissa sotaelokuvissa, ja vanhat luttuun painuneet satulat, eli varusteet ei ollut kovin erikoisia. Mutta kun otit ohjat käteen, niin hevonen teputti alla nätisti.

Herzog oli itsevarma, Kidman elegantti

Väänäsen pesti sijaisnäyttelijänä kesti kaksi kuukautta, mutta ratsastuskohtauksia kuvattiin alle kymmenenä päivänä. Muina päivinä Väänänen auttoi aamuisin kuvauspaikoilla valaistusharjoituksissa ja kamera-ajojen valmistelussa. Hänellä oli päällään samanlaiset vaatteet ja peruukki kuin Kidmanilla, ja hän markkeerasi näyttelijän asentoja ja reittejä.

– Werner Herzog on ohjaajana tosi itsevarma, ja hän haluaa, että asiat tehdään tietyllä tavalla. Kaikkina päivinä hän ei halunnut käyttää minua, mutta minua neuvottiin menemään paikalle joka aamu. Aina aamulla yritin katsella, että minkälainen päivä tänään on, Väänänen muistelee.

Ratsastuskohtausten toteuttaminen oli Herzogin ohjauksessa helppoa, Väänäsen mukaan riitti, että noudatti ohjeita. Hevosen selässä sijaisratsastajan piti näytellä Nicole Kidmanin tapaan ratsastaa. Väänänen tarkkaili muun muassa sitä, mihin Kidman asettaa kätensä kamelin selässä.

– Hän on tosi suoraryhtinen ja elegantisti liikkuva, ja minä en ole yhtään. Istun tuolissa kuin miehet, ja hän istuu kauniisti jalat ristissä. Minulla on huonompi ryhti, paitsi hevosen selässä istun suorassa, eli siinä me oltiin samanlaisia.

Väänänen kehuu tähteä ystävälliseksi. Kidmanin seurassa hänelle ei koskaan tullut epämiellyttävä olo.

"Kuvauksissa oppi, että eläinten puolia on pidettävä"

Kuvaukset olivat Väänäsen ensimmäinen käytännön kosketus elokuva-alaan. Hän oppi, että kaikki sujuu hyvin, kun osaa olla hiljaa ja kysyy apua tarvittaessa. Ja eläinten puolia on pidettävä. Aavikolla maasto oli paikoin louhikkoista ja joenuomat upottavia. Hevosten jalat joutuivat koetukselle.

– Jos eläinten kouluttaja ja ratsastaja eivät pidä eläinten puolia, niin ei kukaan muukaan pidä. Se oli Afrikkaa eikä Eurooppaa, ja siellä joutui monta kertaa sanomaan, että en halua mennä tuosta.

Kameleita aavikolla.
Elokuvassa matkataan aavikolla kamelin kyydissä.queenofthedesert.com

Marokon komennuksen jälkeen Väänänen on pyrkinyt uusiin tuotantoihin, mutta toistaiseksi ei ole tärpännyt. Nyt hän lähestyy suoraan eläintenkouluttajia. Tuotantoyhtiöt ostavat stunttiratsastuspalvelun taholta, jolla on eläimet, varusteet ja ihmiset, jotka osaavat hoitaa tarvittavat stuntit.

– Näyttelijöillä on usein sijaisnäyttelijät, joita he käyttävät aina. Tässäkin elokuvassa on Englannissa kuvattu kohtaus, jossa Nicole halusi käyttää samaa sijaisnäyttelijää kuin ennenkin. Siellä siis ratsastaa eri ihminen.

Ura elokuvaeläinten kouluttajana kiinnostaa

Väänänen tunnustaa olevansa kova haaveilemaan, ja siksi hän onkin asettanut tavoitteet korkealle. Se ei olisi mahdollista, ellei hän saisi täyttä tukea puolisoltaan sekä 5- ja 8-vuotiailta lapsiltaan.

– Mieheni on todella joustava. Hän ymmärtää, että minulla on polte tehdä muutakin kuin mättää paskaa loppuelämäni. Olen halukas oppimaan uutta, nytkin käyn balettitunneilla ja taekwondossa ja ratsastan tosi paljon. Unelmoin, että minusta tulisi eläinten kouluttaja elokuviin tai stunttiratsastaja, joten teen kaikkea sellaista, mikä kehittää siihen suuntaan.

Tänä keväänä Väänänen esimerkiksi lähtee Englantiin kurssille, jolla opetetaan hevosen kanssa kaatumista ja selästä putoamista.

Lue seuraavaksi