Tähän ei pönttöpoliisi pysty: kamera-auto pääsee pahoihinkin paikkoihin

Automaattivalvonta-auto on poliisin uusimpia työvälineitä ajonopeuksien valvonnassa. Kamera-auton avulla poliisi haluaa vastata kansalaisten toiveisiin, ja pistää erityisesti koulujen ja päiväkotien tienoot ja vaaralliset risteykset erityiseen syyniin.

Kuva: Anssi Lepikko / Yle Keski-Suomi

Poliisi kartoitti Keski-Suomesta heti uudelle automaattivalvonta-autolle pitkän listan paikkoja, joissa ajonopeuksia halutaan heti valvoa. Listalla on erityisesti päiväkotien ja koulujen tienoita, mutta myös pahoja risteyksiä.

Erityisesti poliisi haluaa mennä sinne, missä ylinopeutta ei missään tapauksessa saisi ajaa eli paikkoihin, missä on suojatie ja kulkee paljon lapsia. Myös kansalaisten toiveisiin on pyrkimys tarttua mahdollisimman nopeasti.

Kuva: Anssi Lepikko / Yle Keski-Suomi

– Tällä hetkellä meillä ei ole valvottavista paikoista pulaa. Jatkossa on tielläliikkujista kiinni, tarvitaanko meitä siellä, vanhempi konstaapeli Jarkko Lahtinen summaa.

Jyväskylän poliisiasema on saanut käyttöönsä toisen Sisä-Suomen poliisilaitoksen valvonta-autoista. Auton avulla poliisi pystyy selvittämään jokaisen ohi ajavan auton nopeuden, eikä tilaa tarvita autojen pysäyttämiseen. Kamera ottaa ylinopeuden ajajasta kuvan ja seuraamus tulee poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen kautta postitse kotiin.

Lahtisen mukaan poliisin tiedossa on paljon paikkoja, joissa ajetaan varsin yleisesti ylinopeutta, mutta paikkojen valvominen ei ole poliisin tai muun liikenteen kannalta turvallista.

– Uuden auton avulla sellaisiinkin paikkoihin päästään, kuten Jyväskylän Rantaväylän varteen.

Monissa kouluissa huolta

Keski-Suomessa yksi tärkeistä, tulevista valvontapaikoista on Kinkomaan koulun tienoo. Koulun lähellä on neljänkympin rajoitus, mutta niin poliisilla kuin koulun väellä on vahva epäilys, ettei sitä kovin hyvin noudateta.

Kuva: Anssi Lepikko / Yle Keski-Suomi

Esimerkiksi kuudesluokkalaisen Onni Pennasen kaveria kolhaisi pakettiauto suojatiellä, luokkatoveri Nanna Ruotsalainen on puolestaan nähnyt, kun tiellä kaahataan lujaa.

Koulunjohtaja Kerttu Wirmanin mukaan pahoilta onnettomuuksilta on vältytty, mutta hänenkin tiedossaan on läheltä piti -tilanteita, joissa lapsen oma valppaus on estänyt onnettomuuden.

– Olen erittäin huolissani lasten turvallisuudesta, kun näen, miten kovaa autot ohittavat koulun, hän sanoo.

Koulu järjestää oppilaille säännöllisesti liikennevalistuspäiviä ja valvoo, että suojateitä käytetään. Suojateistä huolimatta Wirman pitää tien ylittämistä koululaisille vaarallisena, varsinkin talvella.

– Kun keliolosuhteisiin lisätään vielä ylinopeus, niin se on hankala yhtälö.

Turvaa pahoihin paikkoihin

Jyväskylässä automaattivalvonta-autolla liikkuu jatkossa kahden polisiin partio, joka saadaan tarpeen vaatiessa hälytystehtäviin. Lahtinen uskoo, että auton vaikutukset liikenneturvallisuuteen tulevat esille pitkällä aikavälillä.

Kuva: Anssi Lepikko / Yle Keski-Suomi

– Pystymme pienillä resursseilla valvomaan pahoja paikkoja jatkuvasti. Sitä kautta pystymme vaikuttamaan saman ylinopeuden ajajan ajotapaan.

Vaikka poliisin valvonta-auto on päällepäin tavallisen pakettiauton näköinen, salassa valvontatehtävää ei poliisi yritä tehdä. Auton kylkeen voidaan kiinnittää magneetilla kyltit, jotka kertovat poliisin liikennevalvonnasta.

– Silloin kansalaiset tietävät, kuka heitä kuvasi ja miksi.

Kinkomaan koululla ja uuteen valvonta-autoon tutustumassa kävi Jussi Lindroos.