Talvivaaran myyntipuuhissa joudutaan odottelemaan lumien sulamista

Valtio joutuu vielä painimaan kevään yli Talvivaaran myyntipuuhissa, sillä ostajaehdokkaat haluavat katsoa, miten kaivoksen vesiongelmat ratkotaan. Ministerin tehtävät pian jättävä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) toivoo ostajan löytyvän ja on valmis viemään valtion vähemmistöosakkaaksi. Todennäköisesti kauppaa ei silti ehditä tehdä Vapaavuoren ministeriaikana.

Talvivaara
Malmimurskeen kuljetin koekäytössä.
Malmimurskeen kuljetin koekäytössä Talvivaaran kaivoksella 30. tammikuuta.Lehtikuva

Talvivaaran vesiongelmat eivät ole mikään tämän kevään asia, niistä on puhuttu lähes koko kaivoksen toiminnan ajan. Nyt Kainuussa on kuitenkin niin paljon lunta, että kevään sulamisvedet voivat aiheuttaa vakavia ongelmia varastoaltaiden tulviessa yli. Hiljattain Talvivaaran vesistä kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) muun muassa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Elinkeinoministeriössä Talvivaaran ympärillä tekee töitä koko joukko virkamiehiä. Ympäristöasiat ovat keskiössä myös kaivoksen myyntineuvotteluissa.

– Uuden mahdollisen omistajan on oltava itse vakuuttunut siitä, että ympäristö ja vesitasekysymykset pystytään pitkällä aikavälillä ratkaisemaan, jotta tällaiseen toimintaan kannattaa ylipäätään lähteä, sanoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Tiedossa on, että neuvotteluja on käyty jo melko pitkään muutaman kiinnostuneen ostajakandidaatin kanssa. Toimittajia aamulla tavannut Jan Vapaavuori arvioi, että nyt neuvottelijat joutuvat seuraamaan, mitä kevätaurinko saa aikaan Kainuussa.

– On selvää, että vielä on monta mutkaa matkassa ja monen asian pitää järjestyä ja varmistua, jotta tässä myyntiprosessissa voidaan ottaa todellisia askeleita eteenpäin.

Valtion rahaa palaa

Vapaavuoren mukaan asian pitkittyminen vaatii enemmän rahaa kuin tähän mennessä asioiden hoitamiseen varatut noin 60 miljoonaa euroa.

Noin sadan miljoonan euron lisärahoitukseen on jo varauduttu seuraavassa lisäbudjetissa. Samoin siihen, että valtio voi olla Talvivaarassa mukana vähemmistöomistajana uudenkin omistajan kanssa.

– Tähän asiaan liittyy niin iso kokonaistaloudellinen ja ympäristöllinen intressi, että valtio suhtautuu asiaan hyvin pragmaattisesti. On täysin mahdollista, että valtio voisi esimerkiksi olla tässä uudessa harjoituksessa mukana vähemmistöomistajana, Vapaavuori sanoo.