Matti Nykänen: "Urheilijan päivärytmi on henkisesti ja fyysisesti helpompi kuin taiteilijan"

Ex-mäkihyppääjä Matti Nykäsen mielestä viihdetaiteilijan elämä on henkisesti hyvin kuluttavaa. Nykänen on kuitenkin kiitollinen siitä, että nykyään on koti johon päästäkseen on valmis ajamaan vaikka koko yön.

urheilu
Matti Nykänen
Tommi Parkkinen/Yle

Entinen mäkikotka Matti Nykänen on urheilu-uransa jälkeen tullut tunnetuksi viihdetaiteilijana. Taiteilijaelämä on Nykäsen mukaan urheilijan arkea haastavampaa. Taiteilijan vuorokaudet ovat epäsäännöllisiä ja keikkapaikoille päästäkseen joutuu ajamaan pitkiäkin matkoja.

Tässä ei ole sellaista tavoitetta, että vuoden päästä on laulun olympialaiset.

Matti Nykänen

Nykäsellä on ollut yleensä tapana ajaa keikan jälkeen yöllä kotiin. Esimerkiksi Rukalta asti ajaminen läpi yön vaatii kuitenkin veronsa. Yövalvomisesta toipuminen vie Nykäseltä kolme tai neljä päivää. Urheilijana palautumiseen kului vuorokausi jos sitäkään.

– Urheilijan päivärytmi on henkisesti ja fyysisesti helpompi kuin taiteilijan. Taiteilija menee sinne tänne ja välillä ei tiedä minne mennään. Sellaista henkistä väsymystä kuin mitä nyt tulee ei urheilu-uran aikana tullut lähellekään. Tässä ei ole sellaista tavoitetta, että vuoden päästä on laulun olympialaiset, Nykänen kertoo.

"Perhe-elämä oli täysin kateissa"

Nykäsen mielestä molemmilla aloilla on suuri henkinen paine onnistua. Vajaat 20 vuotta viihdetaiteilijana itsensä elättänyt Nykänen kokee, että vaikka arki on omalla tavallaan raskasta, siihen ei silti rutinoidu.

– Urheillessa halusin koko ajan mennä, mutta perhe-elämä oli täysin kateissa. Silloin kun urheilin, niin kotona käytiin jos käytiin. Nyt on perhe ja koti minne palata. Saan nauttia kotona olemisesta, Nykänen kommentoi.