1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustelua herättänyt Taivaslaulu nähdään syksyllä Oulun kaupunginteatterin lavalla

Oululaisen Pauliina Rauhalan vuonna 2013 ilmestyneeseen Taivaslaulu-esikoisromaaniin perustuva näytelmä saa ensi-iltansa Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 12. syyskuuta.

teatteritaide
Pauliina Rauhalan Taivaslaulu -kirja.
Yle

Ohjaaja Heta Haanperä kertoo suositun lähdemateriaalin mukana tulevista haasteista.

– Romaanin nostaminen lavalle on aina omanlaisensa prosessi. Se maailma täytyy nähdä näyttämöllisesti, että siihen uskaltaa tarttua.

Taivaslaulu on tarina nuoren lestadiolaisparin kasvamisesta avioliiton kautta vanhemmuuteen. Vilpittömän onnen vastapainona suuren perheen ja jatkuvien raskauksien tuoma väsymys painaa päähenkilön jaksamisen äärirajoille.

Äitiyden kokemus yhdistää

Äidin näkökulmasta kirjoitettu teos kosketti ohjaajaa aihepiirinsä vuoksi.

– Olen kolmen lapsin äiti. Tavallaan se Taivaslaulun tunnistettavuus yli tämän lestadiolaisuuden kuvauksen on se äitiys. Se on se avain, joka koskettaa jokaista ihmistä.

Oulun lava on ihan ehdoton paikka nostaa juurikin Taivaslaulu.

Heta Haanperä

Lestadiolaisperheen elämää kuvaava romaani on poikinut keskustelua julkaisemisensa jälkeen. Tunteita herättävän teoksen nostaminen suurelle näyttämölle aiheuttaa tuntemuksia myös ohjaajassa.

– Kyllä minua itseäni tietenkin jännittää nostaa se. Tiedän, että se on monille kauhean läheinen aihe. Minun mielestäni Oulun lava on ihan ehdoton paikka nostaa juurikin Taivaslaulu, Haanperä kertoo.

Näytelmää valmistellaan positiivisissa tunnelmissa

Haanperän korviin kantautuneet kommentit näytelmän tulosta ovat olleet positiivisia.

– Minulla on lestadiolaisia ystäviä. Heidän mielestään se on ollut hirveän hieno juttu, että se asia nostetaan ja he ovat kyllä ihan luottavaisia arvostelukykyyni. Toivottavasti ihmiset yleensäkin luottavat siihen, että teemme tätä suurella sydämellä.

Näytelmän yleisöön odotetaan myös lestadiolaisia. Ohjaajan oppien mukaan lavalle nouseminen on tärkeä teko, vaikka katsomossa ei olisi ketään.

Mitään kohuaihetta ei tässä meidän Taivaslaulussa varmaan tule olemaan.

Heta Haanperä

– Mitään kohuaihetta ei tässä meidän Taivaslaulussa varmaan tule olemaan. Ennemminkin tunnistuspintoja, Haanperä kuvailee.

Pauliina Rauhalalle myönnettiin Kiitos kirjasta -palkinto, joka on luovutettu vuodesta 1948 alkaen kirjailijalle, jonka kaunokirjallinen teos on ollut erityisen virikkeitä antava.

Taivaslaulu saa kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa 29.08.2015.

Lue seuraavaksi