Koululaiset kyllästyivät opinahjonsa huonoon sisäilmaan Hämeenlinnassa ja marssivat ulos kesken päivän

Vajaat parisataa Hämeenlinnan keskustan yläasteen oppilasta kyllästyivät Hämeenlinnan kaupungin saamattomuuteen koulun huonon sisäilman korjauksissa. Oppilaat päättivät vauhdittaa päättäjiä marssimalla ulos kesken koulupäivän.

Oppilaita talvisäässä seisomassa torilla
Oppilaita kerääntyi Keskuskoulusta ja Lyseon lisärakennuksesta puolenpäivän maissa Hämeenlinnan torille mielenilmaisuun. Yläasteikäiset kertovat lähes kaikkien kärsivänsä koulun huonosta sisäilmasta.

Oppilaita kerääntyi Keskuskoulusta ja Lyseon lisärakennuksesta puolenpäivän maissa Hämeenlinnan torille mielenilmaisuun. Yläasteikäiset kertovat lähes kaikkien kärsivän koulun huonosta sisäilmasta.

Näistä opinahjoista on yritetty saada sisäilmaa parannettua desinfioinnilla, ionisoimalla, alipaineistamalla ja ilmanvaihtokojeita säätämällä. Temput eivät oppilaiden mielestä ole tilannetta juuri muuttaneet.

– Siellä on huono ilma, ihmisillä ei ole hyvä olla ja ihmisillä menee terveys siellä. Sen takia tämän halusin tehdä ja myös tulevien oppilaiden takia., kertoo ulosmarssin yhtenä pääorganisaattorina toiminut oppilaskunnan puheenjohtaja Claudia Hirvonen.

Hänen mukaansa kouluissa huonosta sisäilmasta kärsivät myös opettajat. Henkilökunnalla ei kuitenkaan ollut lupaa lähteä osoittamaan mieltään koululaisten sekaan.

– Opettajillakin on ollut vaivoja, monet ovat sairastuneet ja lähteneet. Siksi ajattelin, että haluaisin tehdä tämän ulosmarssin, perustelee Hirvonen provokaattorina oloa. Hän joutuu monen muun ulosmarssijan tavoin selittämään seuraavaksi luvatonta poissaoloaan. Hän oli keskiviikkopäivänä tyytyväinen mielenilmaisun onnistumiseen.

– Se meni yllättävän helposti, olen hirveän tyytyväinen. Yllättävän hyvin kaikki innostuivat tästä. Kun pari kaveria sanoi, että lähdetään niin kaikki lähtivät.

Claudia Hirvonen kertoo kärsineensä koulussa kovista silmäallergioista. Kun polte on silmissä kova, ei opiskelusta tahdo tulla mitään.

Valtuuston puheenjohtaja lupaili siirtoa

Irene Vuollet keskusteli keskiviikkona Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) kanssa koulun tilanteesta ja kysyi, onko asia otettu esille valtuustossa.

– Hän kertoi, että he suunnittelevat meidän koulun siirtämistä toisiin tiloihin. He haluavat tehdä asialle jotain.

Myös Vuollet on saanut oireita koulunsa huonosta sisäilmasta. Hän toivoo, että kaupunki puuttuu tosissaan tilanteeseen ennen kuin kaikki ovat sairastuneet.

– On jatkuvia päänsärkyjä enkä tunnu oppivan asioita koulussa. Silmiä särkee, joskus heikottaa ja liikuntasalissa hengästyy, kun tuntuu ettei ole tarpeeksi happea hengitettävänä, Irene Vuollet kertoo kokemuksistaan.

Hän on käynyt oireidensa vuoksi myös kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.

– Täytin päänsärkypäiväkirjan, jossa todettiin, että muilla on tosi usein päänsärkyjä tämän kouluasian takia.

Protesteja tulee lisää jos mitään ei tapahdu

Oppilailla tuntui olevan into jatkaa protestejaan, jolleivät päättäjät tunnu saavan mitään aikaiseksi.

Täytin päänsärkypäiväkirjan, jossa todettiin, että muilla on tosi usein päänsärkyjä tämän kouluasian takia.

Irene Vuollet

– Oppilaille taataan Suomen perustuslaissa oikeus turvalliseen kouluympäristöön. Mun mielestä terveydelliset syyt on ihan yhtä tärkeitä.

Kaupunki: päätöksiä luvassa parin viikon kuluttua

Hämeenlinnan koulujen korjauslista on pitkä ja kaupungilla on puutetta tiloista, joihon oppilaita voitaisiin sijoittaa siksi aikaa, kun useita kouluja yritetään saada kuntoon.

Hämeenlinnan kaupunki kiirehti keskiviikkona iltapäivällä tiedottamaan, että Lyseolla ja Keskuskoululla tehdään parhaillaan sisäilman laadun mittauksia. Niiden tulokset saadaan parin viikon kuluttua. Tulosten jälkeen on luvassa päätöksiä korjaustoimista.

Työterveyshuollon mukaan kouluilla voi altistua astmaan ja suosittelee henkilöstön siirtämistä väistötiloihin.

Hämeenlinnan kaupunki etsiikin jo kaiken varalta väistötiloja, jos koulurakennukset joudutaan sulkemaan ja laittamaan remonttiin.