1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuunsirppi, Venus ja Mars yhdellä silmäyksellä – Nyt kannattaa harkita iltakävelyä

Yötaivaan kirkkain kohde on Jupiter, jonka kuut on mahdollista nähdä kiikarilla.

tiede
Kuunsirppi ja Venus.
Kuunsirppi ja Venus näkyivät yhtäaikaa Etelä-Koreassa elokuussa 2012.Kim Jae-sun / EPA

Taivaan ilmiöistä kiinnostuneille on lähi-iltoina tarjolla harvinaista herkkua: Venus, Mars ja kapea kuunsirppi näkyvät yhtäaikaa ja lähekkäin.

Jos vain sää sallii, voi kolmikon löytää paljain silmin. Torstai-iltana kuunsirpin havaitseminen voi olla vielä vaikeaa, mutta jo perjantaihin mennessä kuu on saanut niin paljon kokoa, että sekin näkyy hyvin.

Planeetoista Venus on kirkkaampi, ja Marsin löytää läheltä himmeämpänä. Katse kannattaa suunnata auringonlaskun suuntaan.

Samalla voi havaita yötaivaan kirkkaimman kohteen eli Jupiterin. Aurinkokunnan suurin planeetta näkyy hyvin koko pimeän ajan. Jupiterin löytää illalla idästä, mistä se nousee yön edetessä korkealle.

Jupiterin neljä kuuta näkyvät kiikarilla.

Uuden kuun ensimmäisinä päivinä kuu on lähes pimeimmillään, joten sen valo ei häiritse tähtitaivaan muidenkaan kohteiden tarkkailua. Sen sijaan sää voi sen tehdä.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan parhaat mahdollisuudet tarkkailla pilvetöntä taivasta ovat torstaina länsirannikolla sekä perjantaina ja lauantaina Pohjois-Suomessa.

Lue seuraavaksi