Naapurit riitelevät koirien haukunnasta Savonlinnassa – ympäristöviranomainen määräsi meluesteet koiratarhaan

Savonlinnalaisten naapurusten riita päätyi ympäristölautakuntaan saakka.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Naapurusten välinen riita koirien haukunnasta on päätynyt Savonlinnassa kaupungin päättäjien käsiteltäväksi. Savonlinnalainen mies on valittanut naapurinsa koirien aiheuttamasta melusta lukuisia kertoja ympäristöpalveluihin ja on nyt lopulta vienyt asian ympäristölautakunnan ratkaistavaksi.

Savonlinnalaiset naapurukset asuvat 150 metrin päässä toisistaan omakotitaloissa. Toisella naapurilla on kaksi koiraa, jotka viettävät päivänsä talon pihalla olevassa tarhassa. Savonlinnan ympäristöpalveluihin on ilmoitettu jo puolitoista vuotta sitten ensimmäistä kertaa, että koirat haukkuvat päivät pitkät isäntäväen ollessa poissa kotoa. Ilmoituksen on jättänyt 150 metrin päässä asuva naapuri, jolla on suora näköyhteys taloon.

Ympäristötarkastaja on käynyt tarkkailemassa tilannetta tehdyn ilmoituksen jälkeen 6-7 kertaa. Koirat eivät ole millään kerroista haukkuneet, joten tarkastaja on todennut, että ulkopuolisen on vaikea arvioida melutasoa. Tästä huolimatta tarkastaja päätti kehottaa koirien omistajaa rakentamaan koiratarhaan jonkinlaisen meluesteen, esimerkiksi asentamaan ääntä absorvoivat eristelevyt valittaneen naapurin puoleiselle seinustalle. Koirien omistaja ei halunnut asentaa levyjä vedoten siihen, ettei tarhassa kierrä silloin ilma kunnolla ja koirilla voisi olla kesällä liian kuuma.

Melua absorvoivat eristeet tarhaan

Asiasta on sittemmin valitettu joitakin kertoja uudelleen saman naapurin toimesta. Koirien omistaja on luvannut asentaa meluesteet, muttei ole sitä tehnyt. Nyt naapuri on vienyt asian ympäristölautakunnan ratkaistavaksi.

– Vaadimme koirien omistajalta selvitystä siitä, millaisiin toimenpiteisiin hän ryhtyy meluhaitan vähentämiseksi. Savonlinnan kaupungin järjestyssäännöissä sanotaan, ettei koira saa toistuvalla haukunnalla tai ulvonnalla häiritä naapureita tai ympäristöä. Vaikka vain yksi naapuri on valittanut asiasta, niin meillä on tiedossa muiltakin naapureilta, että koirat tosiaan haukkuvat omistajan poissaollessa, ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen sanoo.

Jos sama ongelma olisi kerrostalossa, missä koira haukkuisi sisätiloissa, ongelmaa selvittelisi terveystarkastaja tai jopa poliisi, kuten mitä tahansa meluhaittaa. Koska koirat ovat ulkotarhassa, kuuluu asia ympäristöviranomaisille.

– Kun viranhaltijoiden toimesta ei ole asiassa saatu ratkaisua, niin lautakunta on oikea osoite. Lautakunnalla ja siitä seuranneella julkisuudella voi olla tässä pelotteluvaikutus, Rautiainen sanoo.

Pihalla olevien koirien haukkuminen on tuttu ongelma muissakin naapurustoissa, mutta ihan joka paikkaan meluesteet eivät ehkä sovi.

– Tontit on erilaisia kooltaan ja käytöltään, ympäristöt ovat erilaisia ja naapurustoissa asuu monenlaisia ihmisiä. Tämä on yksi ratkaisumalli, jota on tässä tapauksessa viisasta ainakin kokeilla.

Rautiaisen mielestä kyseessä on eläinsuojelullinenkin kysymys, jos koirat haukkuvat päivät läpeensä.

– Näissä koirakeskusteluissa täytyy aina muistaa se, että olipa kyse koiran kakoista tai laduilla kulkevista koirista, niin vika ei ole koirassa. Koira toimii luontaisten vaistojensa mukaan, mutta tärkeämpää on, miten isäntä tilanteisiin reagoi.