Tutkimus: Hämeenlinna, Turku ja Pori parhaat alueet kohtaamaan talousvaikeuksia

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin-yksikössä tehty tutkimus paljastaa, että Suomen 70 seutukunnista Pori, Hämeenlinna ja Turku ovat parhaita ottamaan vastaan talouden ulkoisia häiriöitä. Yksikön kehittämä indeksi ottaa huomioon elinkeinorakenteen monipuolisuuden ja mittaa muutosvalmiutta.

Kotimaa
Kiintoavain.
Osalla yrityksiä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus rajoittaa kasvua. Ville Hynninen / Yle

Porin, Hämeenlinnan ja Turun seutukunnat ovat Suomen parhaita seutukuntia vastaamaan talouteen iskeviin ulkopuolisiin, lyhytaikaisiin häiriöihin. Asia käy ilmi Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin-yksikössä tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Porin yliopistokeskuksessa kehitetty indeksi ottaa huomioon elinkeinorakenteen monipuolisuuden ja mittaa seutukunnan talouden palautumis- ja rakennemuutosvalmiutta.

Käytännössä muutosvalmius tarkoittaa sitä, että seutukunnat pystyvät kohtaamaan talouden häiriöitä eivätkö ajaudu pitkään jatkuvan talouden heikon kasvun tielle. Huonompia esimerkkejä tutkimuksessa Salo ja Oulu.

Tutkimus on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama. Seutukuntien taloudellista kilpailukykyä ja valmiutta kohdata ulkoisia taloudellisia häiriöitä on jatkossa tarkoitus seurata vuosittain.

– Viime vuosien talouskriisi on entisestään syventänyt kuilua menestyvien ja kehityksessään jäljessä olevien alueiden välillä, tutkimuksen tekijät Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen sanovat.