1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

45-vuotias Aku Ankan taskukirja voi hyvin levikinlaskusta huolimatta

Aku Ankan taskukirjojen myyntimäärät ovat kymmenessä vuodessa puolittuneet. Silti tämä vuodesta lähtien 1970 julkaistu sarjakuvakirja voi päätoimittajan mukaan hyvin.

Kuva: Ari Welling / Yle

Kun vuonna 2010 Aku Ankan taskukirjoja myytiin keskimäärin yli 80 000 kappaletta, jäivät vuoden 2014 myyntiluvut noin 35 000 kappaleeseen.

Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä näkee, että levikin laskuun on useita syitä.

– Suurimmat syyt levikin laskuun ovat varmaankin yleiset suhdanteet ja lukutottumusten muuttuminen. Toinen on niin sanottu tekninen syy, selventää Hyyppä.

Lukijat lukevat aiempaa paksumpia taskareita

Aku Ankan taskukirjoja on julkaistu jo yli 420. Teknisillä syillä Hyyppä tarkoittaa sitä, että taskareiden sivumäärät ovat kasvaneet.

– Julkaisemme enemmän tuplia, triploja ja paksuja erikoisnumeroita. Ostotapahtumia on vähemmän, mutta sivumäärällisesti ostetaan paksumpia taskareita, kertoo Hyyppä.

Taskukirjoja julkaistaan myös aiempaa enemmän.

– Kun vuonna 2009 julkaisimme eri 22 titteliä, oli vuonna 2013 titteleitä jo 26, selventää Hyyppä.

Kaikin puoli taskareilla menee edelleen ihan mainiosti.

Aki Hyyppä

Taskareita luetaan myös netissä

Aku Ankan taskukirjoja ja Aku Ankka -lehteä voi lukea myös netissä. Päätoimittajan mukaan tämä heijastelee selvästi lukutottumusten muutosta.

– Lataamo-palvelun levikki kai pääsee mukaan levikintarkistukseen. Noin lonkalta heittäisin, että sillä on keskimäärin noin 16 000 tilaajaa vuodessa, arvioi Hyyppä.

Vuodesta 1970 asti julkaistu Aku Ankan taskukirja on aina ollut hyvin suosittu julkaisu. Se kuuluu Suomen myydyimpiin kuukausittain ilmestyviin julkaisuihin.

– Kaikin puoli taskareilla menee edelleen ihan mainiosti, iloitsee Hyyppä.