Vaasan hovioikeus antaa tuomion Ulvilan surmasta

Hovioikeuden päätöstä on odotettu hartaasti, sillä asia on ollut esillä kauan ja sitä on käsitelty useissa eri oikeuden istunnoissa. Ulvilan surma tapahtui jo vuonna 2006 ja siitä syytettynä ollut Anneli Auer on tuomittu jo kahdesti elinkautiseen vankeuteen sekä vapautettu kerran.

Kotimaa
Anneli Auer Vaasan hovioikeudessa.
Anneli Auer Vaasan hovioikeudessa viime syyskuussa.Lehtikuva

Ulvilan surma on ollut otsikoissa yli 8 vuotta. Kaikki oikeusasteet on käyty läpi ja nyt odotetaan hovioikeuden päätöstä jo toistamiseen. Satakunnan käräjäoikeudessa Anneli Auer on tuomittu kahdesti elinkautiseen miehensa Jukka S. Lahden murhasta. Vaasan hovioikeus puolestaan vapautti Auerin ensimmäisellä hovioikeuskierroksella.

Tänään tulee siis uusi päätös hovioikeudesta. Onko se vapauttava vai langettava, se selviää kello 13 jälkeen.

Onko päätös tällä kertaa lopullinen?

Moni miettii kuitenkin nyt, että jääkö tämä päätös sitten ihan lopulliseksi. Voi jäädä, mutta ei välttämättä. Lain mukaan osapuolilla on edelleen mahdollisuus hakea valitusoikeutta korkeimmalta oikeudelta. Eri juttu on sitten se, vieläkö korkein oikeus antaa tämän asian jatkua.

Jos tämänpäiväinen päätös on vapauttava ja se saa lainvoiman, odotettavissa on Suomen rikoshistoria ehkä suurimmat korvausvaatimukset. Vapaaksi Auer ei kuitenkaan fyysisesti vielä pääse, sillä hän istuu parhaillaan Turun vankilassa seksuaalirikostuomiotaan.

Myös langettava tuomio voi aiheuttaa vielä jatkotoimenpiteitä. Ainakin puolustus on viitannut jo aiemmin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen prosessin kohtuuttoman pitkän keston takia.

Grafiikka
Yle uutisgrafiikka