20 miljoonalla remontoitu Suomu pysyy suljettuna – mökkiläiset jaksavat uskoa hiihtokeskuksen nousuun

Kemijärvellä Suomutunturin hiihtokeskus on kiinni ja pysyy ainakin toistaiseksi suljettuna. Vuosien kiinniolo koettelee jo keskuksen uskottavuutta ja harmittaa alueen mökkiläisiä. Suomun mökkiläiset jaksavat kuitenkin vielä uskoa hiihtokeskuksen nousuun.

Kotimaa
Björn Halen ja Henriikka Ritvos-Halen viihtyvät Suomutunturilla
Björn Halen ja Henriikka Ritvos-Halen viihtyvät Suomutunturilla, vaikka paikka on alennustilassa. Henriikkaa harmittaa, kun ei pääse mäkeen teini-ikäisten tyttäriensä kanssa. Björn kiittelee hyviä hiihtolatuja.Jorma Korhonen/Yle
Ruusumot Turusta Kemijärven Suomutunturilla
Ruusumot Turusta - isä Toni, äiti Linda sekä lapset Agnes ja Alfons - harmittelevat Suomun matkailukeskuksen kiinnioloa ja laskettelurinteiden hoitamattomuutta. Ruusumoilla on ollut Suomulla loma-asunto jo kolmisenkymmentä vuotta ja paikasta on tullut tärkeä. Haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle
Björn Halen ja Henriikka Ritvos-Halen viihtyvät Suomutunturilla
Björn Halen ja Henriikka Ritvos-Halen viihtyvät Suomutunturilla, vaikka paikka on alennustilassa. Henriikkaa harmittaa, kun ei pääse mäkeen teini-ikäisten tyttäriensä kanssa. Björn kiittelee hyviä hiihtolatuja.Jorma Korhonen/Yle

Lapin hiihtokeskuksissa mennään hyvää vauhtia kohti vilkkainta kevättä. Keskukset ovat valmiit vastaanottamaan ennätysmäärän asiakkaita. Mutta yksi on yhä joukosta poissa: Suomutunturi.

Varsin lohduton on nyt talvinen näkymä Suomulla. Hiihtokeskuksen maamerkkinä oleva kotaravintola ja hotelli ovat niin aution ja asumattoman näköisiä kuin ne vain voivat olla. Suuri hiljaisuus leijuu koko alueen yllä. Ei näy laskettelijoita, eikä isommin hiihtäjiäkään. Jokunen sivakoija sentään.

Käsittämätöntä, että tällainen rakennetaan ja sitten annetaan olla jouten.

Timo Ruusumo

Mutta mäkeenkin ihmisillä mieli tekisi, mutta kuinkas menet! Rinteissä ei laskettella, koska hissit ei pyöri, eikä rinnepohjia ole ole millään tavalla valmisteltu. Umpinen lumi peittää Suomun koko tienoon. Vain yksinäinen moottorikelkkailija kruisailee metsikössä.

Ravintolan ovessa oleva pieni lappu kertoo, että Suomun hotelli-ravintola on suljettu. Se ei palvele, eikä ole palvellut moneen vuoteen. Aluetta on vain rakennettu ja rakennettu. Kiinteistösijoittaja Ahti Vilppula on luonut Suomulle 20 miljoonalla eurolla komeat puitteet, mutta varsinainen matkailubisnes ei häntä kiinnosta. Se hämmästyttää alueen vakituisia loma-asukkaita - ja muitakin.

Timo Turusta: Ei tätä voi ymmärtää

Turkulainen Timo Ruusumo seisoo suksilla ja nojailee sauvoihin. Miehen silmät panoroivat ympäröivää maisemaa ja ajatuksissa pyörivät muistikuvat entisestä Suomusta - siitä, joka näytti mallia ja raivasi tietä nykyaikaiselle hiihtokeskusmatkailulle.

- 1980-luvun lopulla rakensimme tänne loma-asunnon - mökin - ja tämä on nyt toinen kerta, kun emme pääse hiihtolomalla täällä laskettelemaan. Tosin hiihtoladut on nyt hyvin hoidettu, mies sanoo ja kiittelee Kemijärven kaupunkia.

- Mutta eihän tätä Suomun tilannetta voi muuten ymmärtää. Käsittämätöntä, että tällainen rakennetaan ja sitten annetaan olla jouten.

Kunpa saatais Suomu jaloilleen

Timo Ruusumo toivoo, että Suomu nousisi jaloilleen. Hän jopa siihen uskoo. Suomun nousuun uskoo myös poika Toni, joka sinne aina perheineen palaa.

- Tuli vanhempieni mukana täällä jo niin paljon oltua, että ei voi jäädä pois, hän tähdentää.

Samaa sanoo puolisonsaLinda (Holmberg). Hänen mielestään Suomu on sopiva paikka myös lapsille.

- Agnes ja Alfons ovat siinä iässä, että pystyisivät opettelemaan lasketteluakin, mutta ei täällä ole mitään toimintaa, Linda harmittelee.

Halenit Helsingistä: Kurjaa kun ei tapahdu mitään

Helsinkiläiset Björn Halen ja Henriikka Ritvos-Halen myös harmittelevat Suomun alakuloa.

- On tosi kurjaa ku ei tapahdu mitään. Eilen just kierreltiin tuolla hotellilla, mutta ei siellä näkynyt ihmisen ihmistä. Hirveet kasat lunta vaan joka paikassa.

Haleneilla on teini-ikäiset tyttäret, joiden kanssa Henriikka mielellään laskettelisi, mutta nyt mäkeen ei pääse. Björn ei ole innostunut laskettelusta, mutta haluaa hiihtää. Suomun hiihtoladut saavat kiitosta häneltäkin.

Loma-asuntoa ei silti myydä

Henriikan vanhemmat ostivat aikoinaan rivitalo-osakkeen Suomulta. Pitkässä kelohirsitalossa on kaikkiaan kahdeksan asuntoa, mutta Halenien kuistilta on lumi luotu. Yhden huoneiston seinässä on pahvinen plakaatti, jossa lukee: Myytävänä.

Henriikka uskoo, että hänen vanhempansa pitävät loma-asuntonsa Suomulla, vaikka keskuksen toiminta onkin jumissa. Ei aikonut myydä turkulainen Timo Ruusumokaan.

- Isä tykkää moottorikelkkailusta ja äiti haluaa hiihtää, Henriikka täydentää.

Björn nostelee suksia auton boksista seinustalle ja käveellessään tuumailee:

- Kyllä tuossa naapurihuoneistossa on yleensä ollut porukkaa näin hiihtoloman aikana. Missähän lie nyt ovat?

Jaana Espoosta: Aina on syy tulla Suomulle

Vaikka alueelta palvelut puuttuvat, niin mökkiläiset löytävät silti syyn tulla Suomutunturille. Vanha Suomun kävijä on myös espoolainen Jaana Tohtua.

- Kyllähän tämä tilanne tietysti harmittaa, mutta koska meillä kuitenkin on kivaa täällä, niin tänne tulemme. Onhan täällä on tätä lumitekemistä, mitä valitettavasti ei ole Etelä-Suomessa, Jaana kertoo..

- Mökkiläisenä on onnetonta, kun ei tiedä mitä täällä on ensi syksynä. Mutta riemua piisaa ja olemme iloisia siitä, että iltaisin mökeissä näkyy valoja.

- Kyllä mökkiläiset jaksavat tulla tänne rakkaalle Suomutunturille. Uskon ja toivon, että tämä vielä nousee, Jaana huutaa mennessään ja huiskuttaa.