Etälääkäri kuuntelee digitaalisella stetoskoopilla

Digitaalinen stetoskooppi sekä iho-, nielu ja korvakamerat ovat etälääkärin työvälineitä. Etälääkäri tulee potilaan luo pitkien välimatkojen takia ja nopeuttaa myös tutkimukseen pääsyä.

terveys
Lääkäri kuuntelee stetoskoopilla lapsen hengitysääniä neuvolassa.
Etälääkäri voi pitää tavallisen stetoskoopin taskussa, sillä hän käyttää digitaalista työvälinettä.Yle

Etälääkärin vastaanotolle pääsee Kiimingissä, jossa aloitetaan heinäkuun loppuun kestävä pilottikokeilu.

Etälääkäriä hyödynnetään silloin, kun Ylikiimingin tai Yli-Iin hyvinvointipisteiden hoitajan vastaanotolla todetaan lisätutkimustarvetta tai halutaan konsultoida lääkäriä. Etälääkäri parantaa palvelujen saatavuutta pitkien välimatkojen takana ja nopeuttaa lääkärille pääsyä. Lisäksi se säästää kauempana asuvien kuntalaisten matkustuskustannuksia.

Etälääkäri toimii hoitajan työparina, ja hoitaja käyttää asiakasta tutkiessaan etälääkärivälineistöä. Lääkäri on Kiimingin hyvinvointikeskuksessa ja analysoi saamansa tiedot ja voi itsekin haastatella potilasta laitteiden avulla.

Etälääkärin palvelua hyödynnetään esimerkiksi silloin, kun kuunnellaan sydäntä tai keuhkoja tai tutkitaan nielua, korvaa tai ihoa. Etälääkäripalvelussa hyödynnetään digitaalista stetoskooppia, ihokameraa sekä korva- ja nielukameraa.

Etänä toimiva lääkäri ei kuitenkaan hoida vaativampia tilanteita, joissa tarvitaan tarvitaan potilaan fyysistä kohtaamista.

Pilottikokeilu kestää heinäkuun loppuun saakka. Kokemusten pohjalta arvioidaan etälääkärityyppisen palvelun mahdollisuuksia vastata tulevaisuudessa laajemminkin kuntalaisten tarpeeseen.