1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karavaanari ei pakkasta pelkää

Talven viettäminen asuntovaunussa tai asuntoautossa ei enää ole mikään harvinainen ilmestys. Jos aiempina vuosikymmeninä vaunut tuotiin kotipihoille odottamaan seuraavaa kesää, niin nykyään tilanne on täysin toinen. Lammilla sijaitseva Tilkunpellon karavaanialue loistava esimerkki siitä, miten karavaanielämä on muuttunut ympärivuotiseksi.

Kuva: Mikko Moilanen / YLE

Hämeenlinnalainen Seppo Lommi joutui ”karavaanikärpäsen” puremaksi vuonna 2011. Tuolloin hän päätti vaimonsa kanssa kokeilla, että miltä se asuntovaunuelämä tuntuisi telttaretkien jälkeen. Vaimolla oli jonkin verran kokemusta asuntovaunuista jo lapsuudesta, mutta Sepolle nämä olivat uusi tuttavuus.

– Syksyllä 2011 ostimme pienen vaunun ja siitä se innostus lähti liikkeelle. Seuraavan kesän kesälomareissun jälkeen vaihdoimme vaunun suurempaan ja käytännöllisempään malliin, Seppo Lommi muistelee.

Kotimaan matkailua harrastava perhe onkin ahkerasti reissannut vaununsa kanssa. Kesän aikana kilometrejä saattaa kertyä jopa neljä tuhatta. Talviaikaan vaunu on suurimman osan ajasta Tilkunpellon karavaanialueella Lammilla. Hämeenlinnassa asuvalle perheelle asuntovaunulla oleskelu on rentoutumista.

– Täällä ollaan huomattavasti tiiviimmin tekemisissä keskenämme. Kotona ollessa ”hajaannumme” ympäristöön, mutta täällä vietämme rentoa yhteistä aikaa. Tekemisen puutetta ei ainakaan ole. Sään salliessa ulkoilemme paljon, mutta jos on kurja sää, niin pysyttelemme mukavasti sisätiloissa ja pelaamme vaikka lautapelejä tai katsomme elokuvia, Seppo Lommi kertoo.

Karavaanielämä ei yhdistä pelkästään perheitä, vaan samanhenkisiä ihmisiä ympäri Suomen. Se on osaltaan myös lajin suola.

-Onhan tämä niin sosiaalista touhua, että väkisinkin ystävystyy ihmisten kanssa. Se on kyllä mukavaa, kun joka vuosi tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee keskustelemaan heidän kanssaan, Seppo Lommi kertoo.

Rymyreissut tyrmätään legendoiksi

Karavaanarit joutuvat usein murtamaan toimintaan liittyviä myyttejä. Puskaradion mukana kiertävät kertomukset ovat muuttaneet leirintäalueita taistelutantereiksi, missä väki ryyppää ja rellestää aamusta iltaan.

– Tuon väitteen uskaltaa kyllä murtaa. Yhdelläkään leirintäalueella missä me olemme vuosien aikana olleet, niin ei ole tällaista tapahtunut. Silloin kun järjestetään jotain kesätapahtumia tai illanviettoja, niin silloin voi volyymi vähän nousta, mutta hiljaisuuden tultua se loppuu. Yhteisö huolehtii siitä, että sääntöjä noudatetaan.

Toinen myytti liittyy siihen, että asuntovaunuissa ei voi asua talviaikaan. Tämäkään väite ei pidä paikkaansa.

– Vuosien aikana vaunut ovat kehittyneet niin valtavasti, että ei näissä ole mitään vaikeuksia olla kovillakaan pakkasilla. Viime talvena kovien pakkasien aikaan tulimme vaunulle, jonka sisälämpötila oli -30 astetta. Muutaman tunnin lämmittämisen jälkeen sisällä oli +20 astetta ja siinä se pysyi, vaikka ulkona pakkanen paukkui, Seppo Lommi toteaa.

Kun Sepolta kysyy asuntovaunuharrastuksen huonoista puolista, niin ei hän pitkän miettimisen jälkeenkään keksi mitään. Ei edes liikenteestä.

Minkä verran tuolla liikenteessä keskisormea heilutellaan?

– Ei yhtään, Seppo Lommi nauraa.

Lama verottaa myös karavaanikansaa

Tilkunpellon karavaanialueella on 97 vakituista kausipaikkaa, joista vain viisi on tällä hetkellä vapaana. Vaunukausi ei seuraa kalenterivuotta, vaan se alkaa toukokuun alussa ja kestää seuraavan vuoden huhtikuun loppuun saakka. Vaikka lähes kaikki kausipaikat ovat varatut, ei pysyviä ”talviasukkaita” kuitenkaan tuota määrä ole.

– Ainahan täällä joku on. Viikolla yleensä paikalla on kolme vaunukuntaa ja viikonloppuisin sitten enemmän. Talvisin vaunuilla olijat ovat yleensä eläkeläisiä, jotka voivat olla vaunullaan pidempiä aikoja kerralla. Ilmojen lämmettyä väkikin sitten nuorenee, kertoo Tilkunpellon alueisäntä Osmo Eloranta.

Talvisin alueella toimivat palvelut hieman muuttuvat. Lumityöt tietenkin tehdään traktorin ja lingon kanssa, jätehuolto toimii ja sauna lämmitetään kolmena iltana viikossa. Nämä ovat sellaisia palveluita, mihin karavaanarit ovat ympäri Suomen tottuneet.

– Eipä tuota kukaan ole enempää kysellytkään. Kyllä nämä ovat riittäneet. Kesäaikaan kaikki toiminnot sitten tehostuvat ja saunakin lämpiää joka ilta, Osmo Eloranta kertoo.

Vuosien ajan jatkunut taloudellinen taantuma ja lama näkyy myös Tilkunpellon karavaanialueella.

– Valitettavan moni on joutunut luopumaan karavaaniharrastuksestaan, kun rahat ovat vähissä. Ensimmäisenä sitä karsitaan tällaisista menoista. Toisaalta monet ovat pysyneet useista vaikeista ajoista huolimatta vakituisena kausipaikkalaisena. Sisukkaimmat jo yli kolmekymmentä vuotta, kertoo alueisäntä Osmo Eloranta.