Tekemällä oppii – suomalainen opiskelutapa yllätti vaihto-opiskelijat

Suomalainen tapa opiskella on yllättänyt kansainväliset vaihto-opiskelijat Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Opiskelijat ovat mielissään siitä, että koulussa tehdään konkreettisia projekteja ja oppilaalle annetaan paljon vastuuta. Suomalainen opettaja koetaan enemmän valmentajana ja tukijana kuin sanelevana auktoriteettina.

Kotimaa
 Vaihto-opiskelijoita sauna-illassa Humakissa Korpilahdella
Myös suomalainen sauna ja luonto villitsee vaihto-opiskelijoita. Yle / Riika Raitio

Humanistisen ammattikorkeakoulun Humakin kampuksella Korpilahdella opiskelee tänä keväänä 13 vaihto-opiskelijaa. Kotimaassaan he opiskelevat useimmiten kulttuurin tuottamista tai media-alaa. Täällä he ovat kulttuurituotannon vaihto-ohjelmassa.

Opiskelijat saavat paljon vapautta, joka tuo myös vastuuta. Tyyli miellyttää kotiyliopistojensa tiukkaan luennoitsijakulttuuriin tottuneita ulkomaalaisia.

– Meillä Hollannissa on suunnilleen niin, että istu alas, kuuntele, kirjoita, lue kirja ja tule testiin. Suomessa ajatellaan, että tässä on teoria, mene ja tee. Se on todella hienoa, hehkuttaa Joost de Vrankrijker.

Welcome to Finland vaihto-opiskelijat sauna-ilta Humak
Yle / Riika Raitio

– Tekemällä oppii -tyyli on todella mahtava, koska samalla pääsee käsiksi työhön. Mahtavaa, sanoo ranskalainen Esméralda Carrere.

Opettaja nähdään valmentajana, joka on opiskelijan käytettävissä.

– Opettajat valmentavat ja ovat paikalla, jos tarvitsemme heitä. Todella iso ero minun maahani, portugalilainen Joâo Reis de Carvalho miettii.

Ulkomaalaiset kummastelevat myös Suomen tasa-arvoista kulttuuria, jossa opettajaa on helppo lähestyä.

– Täällä pitää vain mennä opettajan luo ja sanoa, että hei, minulla on idea tapahtumaan ja haluan toteuttaa sen. Hollannissa kaikki vain nauraisivat. Täällä sinulle tarjotaan apua ja kontakteja, Joost de Vrankrijker listaa.

Humak lehtori Annamari Maukonen Korpilahti
Lehtori Annamari Maukonen opettaa kulttuurituottajia. Yle / Riika Raitio

Humak on Suomen pienin ammattikorkeakoulu. Alkio-opiston kanssa yhteisellä kampuksella pyörii päivittäin noin 300 opiskelijaa.

– Kun on pieni yksikkö, niin opettajien ja opiskelijoiden välit ovat erilaiset kuin jossain isossa yliopistossa. Opiskelija voi sanoa myös kielteisiä asioita, ja palautetta myös kuunnellaan, kertoo kulttuurituotannon lehtori Annamari Maukonen.