Hämeenlinna satsasi suureen festaripuistoon miljoonia, mutta Wanaja Festival ei halua sinne mennä

Kantolan valmistuva tapahtumapuisto kelpaa AC/DC:lle, mutta Wanaja Festivalin järjestäjiä se ei kiinnosta. Keskellä kaupunkia sijaitseva Linnanpuisto on kaupunkifestivaalille sopivan ihanteellinen kooltaan. Kantolaan siirtyminen aiheuttaisi kuulemma koko rokkifestarisapluunan uudelleen miettimisen äänentoistosta oheispalveluihin ja jopa esiintyjiin.

kulttuuri
Leningrad Cowboys
Leningrad Cowboys rokkasi Wanaja Festivalin yleisön jalat liikkeelle. Yle/ Ville Välimäki

Hämeenlinnan keskustassa, Linnapuistossa järjestetään taas heinäkuussa kaksi päivää kestävä Wanaja Festival. Rokkijuhlan päätähtinä ovat Eppu Normaali ja Leningrad Cowboys.

Juhlia on järjestetty aivan keskustan tuntumassa jo 11 kertaa. Joka vuosi kaupunkilaisia ovat puhuttaneet festariyleisön tai porttien ulkopuolelle jäävän väen käytös. Nurkkiin virtsaamisesta, metelistä ja roskaamisesta valitetaan medioiden mielipidepalstoilla.

Turva-aitoja ja järjestyksenpidon aluetta onkin vuosi vuodelta suurennettu ja tiukennettu.

Meillä ole minkäänlaisia velvoitteita siirtää tapahtumaa Linnanpuistosta

Mikko Hansson

Kun Hämeenlinnan kaupunki sijoitti 2,6 miljoonaa euroa kaupungin etelälaidalla sijaitsevaan uuteen Kantolan tapahtumapuistoon, odotti moni Wanaja Festivalin siirtyvän myös sinne – varsinkin, kun puistoon ei ole vielä saatu haalittua AC/DC:tä lukuun ottamatta lupailtuja suuria yleisötapahtumia.

Näin ei näytä käyvän.

Kaupunki lupasi ettei Wanaja Festivalia häädetä keskustasta

Loud N’ Live Promotionsin pääpromoottori Kalle Keskinen ja promoottori Mikko Hansson Wanaja Festivalista kertovat käyneensä Hämeenlinnan kaupungin edustajien kanssa keskusteluja hyvässä hengessä Linnanpuiston käyttämisestä festivaalialueena jatkossakin.

– Kantolan tapahtumapuisto voi kenties palvella joskus jonkun megakonsertin muodossa, mutta Wanaja Festivalille Linnanpuisto on paras vaihtoehto, sanoo pääpromoottori Kalle Keskinen.

– Itse asiassa olemme saaneet lupauksen, ettei meillä ole minkäänlaisia velvoitteita siirtää tapahtumaa Linnanpuistosta, riemuitsee Hansson.

Lippujen hinnat pitää miettiä tarkkaan

Talouden taantuma on tuonut omat haasteensa myös Wanaja Festivalin ensi kesän järjestelyihin. Artistit haluavat keikoista yhä kovempia palkkioita, kun levymyynti on heikkoa.

Toisaalta talouden alamäki ohentaa kuluttajien lompakkoa, ja kuluttaja miettii mihin rahansa sijoittaa. Lippujen hintoja ei voi nostaa liikaa, koska festarivieras äänestää silloin jaloillaan.

– Lippujen hintoja on mietitty viikkokausia, sanoo Mikko Hansson. Niinpä korotusta on edelliskesään hintoihin verrattuna vain muutaman euron verran.

– Ajoissa liikkeellä olevat saavat lippunsa edullisemmin. ”Earlybird-liput” tulevat myyntiin ensi maanantaina, järjestäjät vinkkaavat.

AC/DC:n tulo yllätti Wanaja Festivalsin

Heinäkuussa vain muutamia päiviä Wanaja Festivalin jälkeen Hämeenlinnaan saapuu AC/DC.

Kalle Keskinen sanoo, että ilmoitus megabändin konsertista tulikin heille yllätyksenä.

Keskinen näkee, ettei suurkonsertista ole hänen festivaalilleen haittaa. Wanaja Festival kerää yleisöä enimmäkseen maakunnan alueelta, kun taas AC/DC:n faneista suurin osa tulee muualta.

– Nähdäkseni tapahtumat eivät kilpaile keskenään. Haittaa siitä ei ole, mutta ei ole kyllä hyötyäkään.

Lauantaina luvassa taas puistokonsertti

Kotimaisen musiikin vetovoima on tällä hetkellä kovassa kasvussa. Ulkomaisten tähtien hinnat ovat hämeenlinnalaisten ulottumattomissa ja keskinkertainen nimi ei edes saisi väkeä liikkeelle.

Nähdäkseni tapahtumat eivät kilpaile keskenään

Kalle Keskinen

Niinpä Wanaja Festivalin esiintyjäkaartissa säteilevät pääesiintyjinä Eppu Normaali ja Leningrad Cowboys. Molemmat ovat Hämeenlinnassa tuttuja vieraita jo muutaman vuoden takaa.

Kaksikkoa täydentävät muun muassa Elastinen, Samuli Edelmann, Apulanta, Von Hertzen Brothers, Kaija Koo, Stam1na, Haloo Helsinki!, Mokoma, Jukka Poika, Ile Kallio Big Rock Band, Olavi Uusivirta, Disco Ensemble, JVG, Apina ja Atomirotta.

Viime kesänä Wanaja Festivals keräsi ennätysyleisön, 24 500 kävijää. Vesa-Matti Loirin lauantainen puistokonsertti oli suuri menestys. Nytkin on luvassa vastaavanlainen tapaus, mutta kumpikaan järjestäjistä ei suostu livauttamaan kenestä on kyse.

– Lauantain päiväkonsertin pääesiintyjä on vielä varmistusta vailla, mutta yhtä valovoimainen tähti on luvassa kuin viime vuonnakin, lupaa Keskinen.