Hupparin narukielto monelle tuntematon – seurat vetivät fanituotteita myynnistä

Porin Ässät ilmoitti tällä viikolla vetävänsä myynnistä lasten huppareita. Huppareissa olevat nyörit eivät täyttäneet Tukesin turvallisuusvaatimuksia. Ongelma osoittautui yllättävän laajaksi. Nyörillisiä huppareita on myyty lapsille myös muissa urheiluseuroissa.

Kotimaa
huppari
Ässät Fanishop

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on ottanut lähiakoina yhteyttä useampaan urheiluseuraan. Tuoteturvallisuusinsinööri Merja Rajamäen mukaan seurat ovat myyneet lapsille huppareita, jotka eivät täytä turvallisuusvaatimuksia.

– Lasten vaatteissa ei saa olla hupun tai pään alueella kiristysnyörejä, koska niistä aiheutuu kuristumisvaara. Tämä koskee 134-senttisiä ja sitä pienempiä vaatteita. Sitä isommissa vaatteissa saa olla 7,5 sentin pituiset toiminnalliset nauhat, joilla hupun kokoa voi säätää. Niissäkään nauhat eivät saa roikkua, Rajamäki toteaa.

Nyörit kiellettiin jo vuosia sitten

Merja Rajamäen mukaan Tukes valvoo tekstiilien turvallisuutta pistokokein. Nyt esimerkiksi Porin Ässiltä löytyi myynnistä lasten huppareita kiristysnyöreillä. Seura oli ehtinyt myydä huppareita vasta kahdeksan kappaletta.

– Tiedotimme tilanteesta heti asiakkaillemme ja hupparit saa palauttaa. Otimme myös yhteyttä huppareiden toimittajaan. Ilmeisesti aika monella muullakin seuralla on tällaisia huppareita myynnissä, kertoo Ässien toimistopäällikkö Katja Laaja.

Yle Satakunta ei ole monista yrityksistä huolimatta tavoittanut huppareiden toimittajaa. Tukesin mukaan kyseisten huppareiden myyminen EU:n alueella on kiellettyä. Nyörejä koskevat turvallisuusvaatimukset ovat tulleet voimaan jo vuonna 2008.