1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokaiini on kolme kertaa kultaa kalliimpaa – tämän verran huumeet maksavat Suomessa

Halpeneva Subutex on korvannut heroiinin ja marihuanan kotikasvatus on romahduttanut hasiksen hinnan. Yle selvitti grammojen ja tablettien hinnat Suomen katukaupassa.

Kuva: Etienne Ansotte / EPA

Joka kuudes (siirryt toiseen palveluun) 15–69-vuotias suomalainen on käyttänyt ainakin kerran elämässään jotain laitonta huumetta. Ylivoimaisesti suosituin laiton huume on kannabis, jota on kokeillut yli kolmannes 25–34-vuotiaista aikuisista.

Suomessa riittää myös erittäin vaarallisiksi luokiteltujen opioidien ja amfetamiinien ongelmakäyttäjiä. Heitä arvioidaan olevan maassa 18 000–30 000.

Suomalaiset kuluttavat huumeisiin siis sievoisen summan rahaa. Eri addiktiot käyvät kuitenkin eri tavalla kukkaron päälle ja uudet aineet saattavat tulla vanhojen tilalle. Soittokierros Helsingin, Tampereen ja  Oulun huumeiden katukauppaa tunteville poliiseille osoitti pari muutakin mielenkiintoista seikkaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Marihuanan hinta on noussut aineen vahvuuden myötä

Marihuanan käyttö on uutisista tunnetun termin mukaisesti "lisääntynyt räjähdysmäisesti" viime vuosina. Marihuanaa on kotikasvatuksen vuoksi saatavilla koko maassa ja tästä syystä kukintogramman hinta ei juuri heittele etelästä pohjoiseen tultaessa.

Hieman yllättäen marihuanan hinta ei kuitenkaan ole laskenut markkinoiden kasvun myötä, pikemminkin se on hieman noussut viime vuosina. Syynä tässä lienee se, että marihuanan THC-pitoisuus on jalostuksen seurauksena moninkertaistunut vuosikymmenien kuluessa. Suomeksi sanottuna tänä päivänä poltettu pilvi on paljon vahvempaa ja siten riittoisampaa kuin se mitä ensimmäisessä Ruisrockissa poltettiin.

Marihuana on syrjäyttänyt hasiksen ja romahduttanut sen hinnan

Koska kotikasvatettua marihuanaa on saatavilla ympäri maata, se on käytännössä syrjäyttänyt kannabiskasvista valmistettavan hasislätkän, jota vielä joitakin vuosia sitten tuotiin Suomeen suuria määriä.

Koska hasiksella on katetta yhä vähemmän, sen salakuljetuskin on ymmärrettävästi menettänyt suosiotaan.

Amfetamiinin hinta nousee ja laatu laskee etelästä pohjoiseen tultaessa

Laatu vaikuttaa paljon hintaan, mutta joka tapauksessa "piri" on Helsingissä huomattavasti halvempaa kuin muualla Suomessa. Suuri osa amfetamiinista kulkee Suomeen Helsingin kautta, mutta esimerkiksi Ouluun ainetta tuodaan myös länsirajalta Tornion kautta.

Jokainen välikäsi nostaa huumausaineen hintaa. Samalla laatu laskee, kun amfetamiinia jatketaan maltodekstriinillä tai tomusokerilla. Oulun poliisin mukaan Oulussa puhutaan "Oulun paskasta amfetamiinista".

Ekstaasin hinta on tasainen etelästä pohjoiseen

Metyleenidioksimetamfetamiini, eli MDMA, eli ekstaasi saapui Suomeen 90-luvun alussa teknomusiikin myötä. Konemusiikin tahtiin tanssijoiden suosikkihuumeena pidetty ekstaasi näyttää löytäneen Suomesta vankan kannattajakunnan. Tabletteja jää poliisin haaviin sekä etelässä että pohjoisessa, ainakin Ylen kyselemissä kaupungeissa hinta pyöri samassa haarukassa.

Kokaiini on kultaa kalliimpaa

Kokaiini on Suomessa itse asiassa kultaa reilusti kalliimpaa. Hintaa yhdelle grammalle tulee helposti sata euroa. Eliittihuumeena pidetyn kokaiinin käyttö on Suomessa harvinaista ja aineen hinta saattaa olla osaselitys.

Jos kokaiinigramma maksaa sata euroa ja käyttäjä tekee kokaiinigrammasta viisi "viivaa" ja imaisee nenäänsä viivan päivässä, kokaiiniaddiktion hintalappu on 7 300 euroa vuodessa.

Subutex on syrjäyttänyt heroiinin

Heroiinia näkyy poliisin mukaan nykyisin hyvin harvoin Suomen katukaupassa, minkä vuoksi sen ajankohtaisen hintatason arvioiminen on vaikeaa. Heroiini on Suomessa muuhun Eurooppaan verrattuna hyvin kallista: gramma voi maksaa 200 euroa. Sen käyttö on silti kokaiinia reilusti halvempaa, sillä kerta-annos on käyttäjän toleranssista riippuen 0,025–0,15 grammaa.

Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Subutexin hinta nousee rajusti etelästä pohjoiseen

Heroiinin korvaushoidossa käytetty buprenorfiini, eli yleisen kauppanimikkeensä mukaisesti tunnettu Subutex, on yleistynyt Suomessa nopeasti. Opioidiriippuvaiset ovat siirtyneet käyttämään Subutexia esimerkiksi heroiinin sijaan ja käyttäjäkunnan kasvaminen on laskenut tablettien hintaa.

Subutex on Helsingissä huomattavasti halvempaa kuin muualla Suomessa, todennäköisesti siksi, koska tabletit tulevat Suomeen etelän satamien kautta. Kate tablettien katukaupassa on silti pääkaupungissakin huomattava: Subutextabletin hinta Suomen tukkuportaassa liikkuu 20 euron tietämillä. Esimerkiksi Ranskassa yksi tabletti maksaa vain muutaman euron.

Katukauppa paisuu verkossa

Huumeiden katukaupittelu saattaa tulevaisuudessa olla harvinaisempi ilmiö. Myös huumekauppa on siirtynyt nettiin muun kaupankäynnin tapaan.

Myyjät ja ostajat kohtaavat anonyymisti, tavara vaihtaa omistajaa postitse ja rahana käytetään digitaalista bitcoin-valuuttaa.

Toiminnassa on rikollisille tietysti omat riskinsä. Verkosta tuntemattomalta myyjältä tilattu aine voi olla mitä vain ja postitse liikkuva kama saattaa jäädä tullin tai postin haaviin.

Virkavallalle verkkokauppa asettaa kuitenkin omat haasteensa. Kauppa tapahtuu anonyymin verkossa liikkumisen mahdollistavan Tor-verkon kautta, joten rikolliset eivät jätä digitaalisia sormenjälkiä.

Lähteet: Helsingin poliisi, Tampereen poliisi, Oulun poliisi.