Kansainvälisesti tunnettu Alvar Aallon taideteos katosi seinästä – jäljellä vain ruosteiset tapit

Rovaniemen keskustasta on kadonnut teille tietymättömille suurikokoinen Alvar Aallon suunnittelema taideteos. Kerrostalon seinässä näkyy edelleen paikka missä pronssireliefi Aurora Borealis on sijainnut vuodesta 1962 lähtien. Veistos on osa Aallon suunnitteleman talon julkisivua, joka on suojelukohde.

kulttuuri
Kadonnut Alvar Aallon teos.
Alvar Aallon suunnittelema reliefiKuva: Martti Kapanen / Alvar Aalto -museo (kuvaa on käsitelty)

Teos samoin kuin Koskikadulla sijaitseva kerrostalo on rovaniemeläisen Ahon suvun omistuksessa. Alvar Aalto suunnitteli aikoinaan rakennuksen ja taideteoksen kauppaneuvos Aarne Aholle.

Alvar Aalto -säätiö on pitkään yrittänyt selvittää taideteoksen kohtaloa, mutta selvää vastausta ei ole saatu.

– Sitä on nyt yli kaksi vuotta selvitetty. Meidän Alvar Aalto -museon esinetutkija on pyrkinyt saamaan tämän Ahon suvun edustajia kiinni, että olisi voitu kysyä mistä on kysymys. Emme ole saaneet suoraa vastausta, mutta olemme kuulleet mutkan kautta, että kysymyksessä ei ole varkaus vaan että tämä veistos on edelleen omistajan hallussa, mutta se ei ole siinä seinässä, Alvar Aalto –säätiön johtaja Tommi Lindh sanoo.

Julkinen teos vaikka onkin yksityisomistuksessa

Alvar Aalto -säätiön mukaan reliefi on olennainen osa rakennuksen julkisivua, joka on suojeltu. Se on myös osa Rovaniemen kaupungin ilmettä.

Se on tavallaan kaupunkilaisten omaisuutta samalla tavalla kuin muutkin julkiset taideteokset.

Tommi Lindh

– Kysymyksessä on kuitenkin hyvin tärkeä Rovaniemen kaupunkikuvaan kuuluva ja siihen vakiintunut teos. Se on tavallaan kaupunkilaisten omaisuutta samalla tavalla kuin muutkin julkiset taideteokset. Niitä ei ole tarkoitettu vain hetkellisesti vilautettavaksi vaan ne on pysyvä osa kaupunkikuvaa, Tommi Lindh sanoo.

Säätiö vetoaa omistajan kulttuuritahtoon – pakkokeinotkin ovat mahdollisia

Alvar Aalto –säätiö vaalii maailmankuulun arkkitehdin kulttuuriperintöä kaikkialla maailmassa. Sillä itsellä ei ole mitään suoria keinoja ongelman ratkaisemiseen Rovaniemellä. Mutta viranomaisilla on.

– Ensimmäisenä katse kääntyy rakennuksen ja veistoksen omistajaan, jonka kultturitahtoon haluaisin tässä nyt vedota. Sekä Alvar Aalto -museon että -säätiön harras toive on, että se saataisiin sinne takaisin ilman esimerkiksi oikeusprosesseja tai mitään sen tyyppistä.

– Toinen toimija tässä on Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonta. Tässä on mahdollista mennä ihan oikeusprosesseihin, se riippuu enemmän ihan kunnan viranomaisista ja viranomaisten työtä valvovista valtion viranomaisista, Alvar Aalto –säätiön johtaja Tommi Lindh sanoo.