1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. antikvariaatit

Surua puserossa – Imatran toinen divari lopetti

Vuoksenniskalla yksitoista vuotta toimineen 50's Divarin vakioasiakkaat hyvästelivät Asko Liirin ja ostivat myymälän hyllyt lähes tyhjiksi.

Kuva: Yle

Elokuvateatteri Bio-Vuoksen naapurissa sijaitsevan 50's Divarin ovi kävi keskiviikkona tiuhaan. Vakioasiakkaat kävivät hyvästelemässä yrittäjä Asko Liirin ja hörppäsivät samalla lähtiäiskahvit.

– Jokainen aamu on ollut kiva tulla tänne kauppaan, että on todella mukava homma ollut. Vähän harrastusmielessä tätä olen pitänyt, kertoo Asko Liiri. Hän luopuu kaupastaan terveydellisistä syistä.

Viimeisenä aukiolopäivänä jäljellä on pääasiassa lukemista: sarjakuvalehtiä, kirjoja ja lehtiä. Vinyyliäänilevyt ovat olleet loppuunmyynnin suosikkitavaroita, ja ne on viety käsistä.

"Viime tilit tehty vinyyleillä"

– Vinyyleillä tässä viime vuosina on muutenkin tili tehty, sanoo Liiri.

Vinyylilevyjen come back alkoi viitisen vuotta sitten. Uskollisia asiakkaita on käynyt Helsingistä ja Jyväskylästä saakka.

50's Divari tunnetaan Imatralla myös käytettyjen kitaroiden kauppana.

– On mulla yksi Martin vuodelta -64 ollut myynnissä. Se oli varsinainen helmi, Liiri kertoo.

"Sarjakuvat eivät kiinnosta pikkupoikia"

Vanhojen tavaroiden nettikauppa on nakertanut divarinpitäjän tiliä jo pitkään.

– Sitten tietysti on sekin, että sukupolvet vaihtuu ja tekniikka kehittyy. Sarjakuvat eivät enää kiinnosta nuorempaa sukupolvea, kuten vaikkapa alakoululaisia, sanoo Liiri.

Tyypillinen sarjakuvalehtien tai -kirjojen ostaja on 40 – 75-vuotias mies, joka etsii lapsuuden lukuelämyksiä nostalgiamielessä. Keräilijät, jotka ovat valmiita maksamaan hyvin säilyneistä harvinaisuuksista jopa satoja euroja kappaleelta, ovat Etelä-Karjalassa harvassa.

Imatralainen Ilkka, yksi Asko Liirin vakituisista asiakkaista, poistuu loppuunmyynnistä onnellisena kymmenkunta Tex Willeriä ja Tarzanin poikaa kainalossaan.

– Koko nippu maksoi neljä euroa, hän kertoo, ja lisää samaan hengenvetoon, että haikealta tuntuu, kun tuttu divari lopettaa.