1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Korkman: Kreikka on halunnut hämmentää

Kreikan nykyinen rahoitusohjelma on vaarassa päättyä helmikuun lopussa. Nyt neuvotellaan jatkon ehdoista. Kyse on siitä, saako Kreikka lisää liekaa vai jatkuuko tiukka talouskuuri. Polttavin kysymys on, jättääkö Kreikka euron.

Kuva: Yle

Kreikalla on vielä tämä viikko aikaa sopia jatkoa lainaohjelmalleen, joka on vaarassa päättyä helmikuun lopussa. Saadakseen 7,2 miljardin euron, jo valmiiksi neuvotellun, nykyisen lainaohjelman viimeisen maksuerän Kreikan on pysyttävä sitoumuksissaan noudattaa troikan sille räätälöimää talousohjelmaa. Kreikan uusi johto perusti vaalikampanjansa säästöohjelman vastustamiselle ja toistaiseksi se on pysynyt kannassaan, jonka mukaan lainaohjelmaan on saatava helpotuksia.

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman sanoo, että ratkaisun ainekset ovat kasassa. Kreikka on halunnut hämmentää ja onnistunutkin siinä. Korkmanin mukaan ulospääsy on epävarmaa, mutta kuitenkin todennäköistä. Entinen valtiovarainministeri, SDP:n kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Jutta Urpilainen puolestaan ennakoi, että perjantain euroryhmässä voidaan päästä asiassa eteenpäin.

Kumpikaan ei usko Kreikan eroon eurosta, mutta Korkmanin mukaan Kreikan euroeron vaikutukset, jos ero tapahtuisi, olisivat kaoottiset. Drakma devalvoituisi välittömästi, rahoitusjärjestelmä ei toimisi, sanoo Korkman. Kysymykseen eron positiivisista vaikutuksisita kreikkalaisille Korkman vastaa, että valuutan ylidevalvoitumisesta hyötyisi ainakin turismi. Edelleen Korkman jatkaa, että Kreikka voisi nyt itse päättää, haluaako se olla mukana eurossa vai ei.

Portugali, Irlanti ja Espanja toipumassa

Muut kriisimaat, Portugali, Irlanti ja Espanja ovat toteuttaneet tiukkaa talousohjelmaa ja saaneet talouskasvua aikaan.

Se jolla on raskaasti velkaa, ei ole vapaa.

Sixten Korkman

Jättityöttömyyden piinaamassa Espanjassa myös työllisyystilanne on alkanut hitaasti parantua.

Kreikkaa ajatellen Korkman huomautti A-studion haastattelussa, että se jolla on raskaasti velkaa, ei ole vapaa. Urpilaisen mukaan koko euroryhmä odottaakin nyt yhtenäisenä Kreikan omaa ehdotusta.

Suomelle vakuudet punnertanut entinen valitovarainministeri Urpilainen sanoo elävänsä neuvottelujen hengessä mukana, mutta tekevänsä ihan mielellään myös muita hommia. Urpilainen pitää vakuuksia yhä edelleen hyvänä saavutuksena.