HI-viruksen nujertamisesta uusia lupaavia tuloksia

Tutkijat ovat havainneet proteiinin, jonka avulla HI-virusta voidaan estää hyökkäämästä kehon immuunipuolustuksen kimppuun.

Ulkomaat
Verinäyte laboratoriossa.
Jon Hrusa / EPA

HIV-tartuntojen estämisessä on saatu uusia lupaavia tutkimustuloksia. Yhdysvaltalaisen yliopiston tutkimuksessa kokeiltu rokote antoi huomattavasti paremman suojan kuin aiemmin testatut HIV-rokotteet.

Tutkimuksessa makaki-apinat saivat pitkäaikaisen suojan, vaikka niihin tartutettiin toistuvasti SI-virusta. SI-virus on apinoiden keskuudessa leviävä virus, jonka uskotaan muuntuneen ihmisiin tarttuvaksi HI-virukseksi.

Laboratoriokokeissa uusi rokote on toiminut myös HI-virusta vastaan. Tutkimus on julkaistu Nature-lehdessä.

Ensi viikolla Seattlessa esiteltävän jatkotutkimuksen mukaan rokote antoi makaki-apinoille virusmäärään verrattuna moninkertaisen suojan vielä vuoden altistuksen jälkeen.

HIV-rokotteita on kehitetty vuosia, mutta tutkimukset ovat junnanneet paikoillaan. Parhaimmillaankin rokotteet ovat antaneet vain osittaisen suojan HI-virukselta, koska virus on hyvin mukautuvainen.

Uuden rokotteen teho perustuu siihen, että se estää HI-virusta hyökkäämästä kehon immuunipuolustuksen kimppuun. HI-virus hyökkää niin sanottujen CD4-lymfosyyttien eli auttajasolujen kimppuun. Virus tunkeutuu auttajasoluun ja muokkaa sen tuottamaan lisää viruksia.

Uusi rokote perustuu proteiiniin, jonka avulla virus kytkeytyy auttajasoluihin. Proteiini huijaa viruksen aloittamaan soluun liittymisen liian aikaisin. Koska HI-virus voi kytkeytyä terveeseen soluun vain kerran, proteiinin huijaama HI-virus ei kykene enää hyökkäämään auttajasolujen kimppuun.

Tutkijat vertaavat asiaa siihen, että ovi suljettaisiin tunkeilijan nenän edestä ja avain heitettäisiin pois.

Toimivaa HIV-rokotetta on kehitetty vuosia. Virus havaittiin vuonna 1981, minkä jälkeen noin 78 miljoonaa ihmistä on sairastunut siihen. YK:n mukaan 39 miljoonaa ihmistä on kuollut opportunisti-infektioihin, kun HI-viruksen rapauttama immuunipuolustus ei ole kyennyt taistelemaan tauteja vastaan.

1990-luvulla kehitetyillä antiretroviraalilääkkeillä voidaan hoitaa itse tartuntaa. ARV-lääkkeitä käytetään myös ennaltaehkäisemään tartuntaa ja estämään tartunta riskitilanteen jälkeen, mutta näissä tapauksissa hoidon tehokkuus on rajallinen. Elinikäiset ARV-hoidot ovat kalliita ja potilaille raskaita.

Lähteet: AFP