Libya pyytää asevientikiellon poistoa – Egypti tukee

Libyan hallitus toivoo lisää aseita taistellakseen Isisiä vastaan.

Ulkomaat

Libya ja Egypti ovat pyytäneet YK:n turvallisuusneuvostoa poistamaan asevientikiellon Libyaan ja auttamaan Libyan armeijan rakentamisessa, jotta maa voisi taistella Isisiä sekä muita ääriryhmiä vastaan.

Libyan ulkoministeri Mohamed Dayri puhui neuvostolle sen jälkeen, kun YK:n erityislähettiläs Bernardino Leon esitti, että Isis ja muut Libyan alueella toimivat taistelijat voidaan voittaa vain yhtenäisellä hallituksella, jolla on vahva kansainvälinen tuki.

Libyalla on ennestään olemassa ehdollinen ja rajallinen lupa aseiden maahantuonnille, joka tulee aina erikseen hyväksyttää etukäteen YK:n turvallisuusneuvostolla.

– Libya tarvitsee kansainväliseltä yhteisöltä päättäväisen asenteen, jonka avulla voimme rakentaa kansallista armeijaamme. Tämä onnistuisi asevientikiellon poistamisella, jotta armeijamme voi vastaanottaa materiaaleja sekä aseita taistellaksemme riehuvaa terrorismia vastaan, Dayri sanoi.

Dayri korosti, että Libya ei pyydä kansainvälistä interventiota, vaikka se onkin pyytänyt Egyptiä tukemaan armeijaansa.

Libya on suistunut kaaokseen

Libya on neljä vuotta Muammar Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen vajonnut sekasortoiseen tilaan eri ryhmien taistellessa keskenään. Kansainvälisen yhteisön tunnustama hallitus on paennut maan itäosaan, ja pääkaupunki Tripoli on kilpailevan, islamisteja lähellä olevan hallituksen hallussa.

YK on yrittänyt neuvotella osapuolten kanssa saadakseen aikaan yhtenäisen hallituksen ja lopettaakseen vihanpidon.

Egypti otti ensimmäistä kertaa suoraan osaa Libyan konfliktiin maanantaina, kun Isis oli julkaissut videon, jossa näytettiin 21 egyptiläisen kristityn mestaamisen. Egypti vastasi tekemällä ilmaiskuja Isisiä vastaan Libyassa.

Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri tuki Libyan pyyntöä aseidentuontikiellon poistamiseksi.

Shukri halusi lisäksi konkreettisia toimenpiteitä estääkseen aseiden päätymisen muiden kuin hallituksen joukkojen käsiin. Hän ehdotti merisulkuja alueille, jotka eivät ole laillisten vallanpitäjien kontrollissa.

Myös Italia peräänkuulutti pikaisia kansainvälisiä toimenpiteitä ja ilmaisi olevansa valmis auttamaan tulitauon valvomisessa sekä paikallisten asevoimien kouluttamisessa.

Lähteet: Reuters, AFP