Kaarle XVI Kustaa ei syönyt rapuja ilman laulua – "Hän pitää laulusta ja hauskanpidosta"

Ruotsin kuningaspari Kaarle XVI Kustaa ja Silvia vierailivat vuonna 1983 Imatralla. Ohjelmassa ei ollut mitään kovin erikoista vaan lähinnä rapukestit ja hauskanpitoa Valtionhotellissa.

ilmiöt
ERKKI OLLILAINEN

Lappeenrannassa valmistaudutaan Ruotsin kuningasparin vierailuun, joka toteutuu 5. maaliskuuta. Kuningaspari on vieraillut Etelä-Karjalassa aiemminkin.

Ruotsin kuningaspari Kaarle XVI Kustaa ja Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa syyskesällä 1983. He kävivät muun muassa Savonlinnassa, josta matka jatkui Imatralle junalla.

Vierailua valmisteli paljon väkeä Imatran kaupungilta ja muun muassa silloinen apulaiskaupunginjohtaja Erkki Ollilainen oli mukana järjestelyissä.

– Kaikki laitettiin peliin ja vierailu olikin "suksee", sanoo Ollilainen

Ensimmäisenä kuningaspari vietiin Imatran kaupungintalolle, jossa Kaarle Kustaalle luovutettiin muistoksi kaupungin avain. Protokollan mukaan kuninkaan ei odotettu puhuvan luovutustilaisuudessa. Toisin kuitenkin kävi.

Se oli kyllä aivan kuin kansanjuhla

Erkki Ollilainen

– Hän oikein innostui puhumaan, koska oli niin hyvällä tuulella tapahtumasta, kertoo Ollilainen.

Rapuja, mutta ei ilman laulua!

Kaupungintalolta kuningaspari siirtyi Imatrankosken ja Valtionhotellin ympäristöön. Siellä ihmiset pääsivät näkemään heitä hyvin läheltä.

– Ihmisiä oli todella paljon ja he saivat melkein koskettaa kuningasparia. Se oli kyllä aivan kuin kansanjuhla, sanoo Ollilainen.

Illanvietto oli järjestetty Valtionhotellin juhlasaliin. Ruoaksi oli päätetty tarjota rapuja. Kuningaspari oli aiemmin vieraillut Jyväskylässä ja Imatran järjestelytoimikunta saikin sieltä vihiä, että Kaarle Kustaa ei syö rapuja, jos ensin ei lauleta.

– Sitä sitten mietittiin, että kuka sen laulun aloittaa. Se oli lopulta ulkoministeriön silloinen protokollapäällikkö Kari Koskinen, joka esitti ensin ruotsalaisen juomalaulun "Helan går".

Tunnelma alkoi nousta nopeasti ja lopulta laulajia riitti useampia. Esimerkiksi kuningatar Silvia ihastutti espanjankielisellä laulullaan eikä Suomen presidentti Mauno Koivistokaan säästellyt ääntään.

– Mauno hyppäsi pystyyn ja lauloi toisen ravun syömiselle juomalaulun, ”niin kauan minä ramppaan tämän kylän raittia, kun kenkäni pohjat kestää…”, muistelee Ollilainen.

Mauno hyppäsi pystyyn ja lauloi toisen ravun syömiselle juomalaulun

Erkki Ollilainen

Lopulta itse kuningas Kaarle Kustaa päätti esittää myös oman rapujuomalaulun.

– Selvitin sen laulun sisällön ja se vapaasti suomennettuna meni suurinpiirtein näin: "Naapurin paskahuussi on romahtanut ja meidän on jo kallellaan. Otetaas ryyppy sen johdosta ja katsellaan miten tämä kaikki päättyykään", tapailee Ollikainen.

Rento ja hauska tunnelma

Kaikkinensa kuningasparin vierailu Imatralla yli 30 vuotta sitten oli menestys. Tunnelma oli rento ja välitön aina vierailun loppumetreille saakka.

– Aamulla olimme Valtionhotellissa hyvästelemässä kuningasparia. Eräs suomalaisrouvien seurue halusi vielä esittää serenadin kuninkaalle. Kaarle Kustaa meni esityksen jälkeen yhden laulajan luokse ja kehui tämän lauluääntä, kertoo Ollilainen.

Ollilaisen mukaan tuo vierailu on jäänyt mieleen vahvasti juuri sen vuoksi, että sen aikana pidettiin kunnolla hauskaa eikä esimerkiksi puheita juuri pidetty.

–Se oli mukava rapuilta. Kuningas selvästi pitää laulusta ja hauskanpidosta. Enpä ole itse ollut sen hauskemmissa rapujuhlissa, sanoo Ollilainen.