Hyppää sisältöön

Kasvava banaanikärpäsarmeija ja homeiset kattilat pöydillä – kerro meille karmein tai kaunein muistosi kimppa-asumisesta

Yhteisöllinen kimppakämppä on kiva asumismuoto. Rahaa säästyy asumiskuluissa ja kotona on mukavaa seuraa. Kaikki sujuu hyvin niin kauan, kun asukkaiden kemiat toimivat ja yhteisiä sääntöjä noudatetaan. Kerro meille, mikä on paras tai pahin muistosi kimppakämpästä?

Kimppa-asuminen on varsinkin opiskelijoille tyypillinen asumismuoto. Kuvassa on VOAS:in opiskelija-asuntola. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Opiskeluaikoinani asuin erilaisissa kommuuneissa, koska yksiöön ei ollut varaa. Vanhoja, keskustan tuntumassa sijaitsevia suuria kerrostalohuoneistoja vuokrattiin kimppakämpiksi, koska ne olivat todennäköisesti liian kalliita perheille.

Suurimmassa kimppakämpässäni oli kymmenisen asukasta, joilla oli omat huoneet, mutta vain pari kylpyhuonetta ja yksi keittiö. Kaikki kämppikseni olivat tosi mukavia, mutta erilaisuutemme näkyi kaikkein selvimmin keittiön käyttötavoissa.

Joukkoon mahtui pari nuorta naista, jotka olivat kovia kokkaamaan. Ruokaa he laittoivat reilusti yli oman tarpeensa. Yli jääneet ruuat jätettiin huoletta pöydille ja kattiloihin päiväkausiksi homehtumaan ja mätänemään. Banaanikärpäsparvet olivat vitsaus, josta ei päästy koskaan eroon. Ne olivat aina seuranamme.

Meillä oli myös kierrätyshenkisiä ihmisiä, jotka halusivat, että kaikki jätteet lajitellaan ja viedään kierrätykseen. Kierrätysastioita ei kuitenkaan ollut talon pihassa, joten jätteet olisi pitänyt viedä kauemmas keräyspisteisiin. Tämä oli koko porukalle ylivoimainen tehtävä, joten roskasäkkiröykkiöt alkoivat kasaantumaan eteisessä.

Tunnustan, että heitin ne joitakin kertoja oman pihan sekajäteroskikseen omassa siivousvuorossani. Ehkä minussakin oli piirteitä, jotka ärsyttivät kämppiksiäni.

Kimppa-asuminen edellyttää suvaitsevaisuutta, sillä olemme kaikki erilaisia.

Kuinka pitkälle toisten erilaisuutta pitää sietää? Kerro meille, mikä on sinun karmein muistosi kimppakämpästä?

Vai asutko kimppakämpässä, jossa kaikki toimii tosi hyvin? Miten se on tapahtunut?

.
.