Onko sote-uudistus ristiriidassa perustuslain kanssa? Seuraa valiokunnan infoa Ylen sivuilla

Perustuslakivaliokunnan kanta ratkaisee pitkälti sote-lain etenemisen eduskunnassa. Jos esitys vielä viivästyy, eduskunnalla on kiire saada se käsiteltyä ennen vaaleja.

Kotimaa
Perustuslakivaliokunta kokoontuu eduskunnassa.
Perustuslakivaliokunta jatkoi sote-uudistuksen käsittelyä eduskunnassa torstaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ottaa torstaina kantaa sote-uudistuksen perustuslailliseen puoleen.

Hallituksen lakiesityksen on arvioitu olevan ristiriidassa perustuslaissa taatun kuntien itsehallinto-oikeuden kanssa.

Lakiesityksessä sosiaali-ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on annettu viidelle sote-alueelle. Sote-palvelujen tuottamisesta taas vastaa enintään 19 aluetta.

Myös soten rahoitusmalli on herättänyt vastustusta. Puolet kuntien tuloista siirrettäisiin sote-alueille, jotka jakaisivat rahat takaisin tuottaja-alueille.

Lakiesitys palaa perustuslaillisen lausunnon jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jossa päätetään miten asian kanssa edetään.

Valtiovarain- ja talousvaliokunta ovat antaneet aiemmin tällä viikolla kriittisen lausunnon sosiaali- ja terveyshuollon järjestämislain taloudellisista vaikutuksista. Valtiovarainvaliokunta epäili lausunnossaan, ettei hallituksen kaavailemasta järjestelmästä tulisi taloudellisia säästöjä.

Talousvaliokunta taas katsoi, ettei sote paranna palvelujen tehokkuutta, eikä pelkkä hallintorakenteiden uudistus takaa parempia palveluita. Valiokunta kysyykin lausunnossaan, tuottavatko sote-alueet mitään lisä-arvo järjestelmälle.