Sähkötupakan verotus voi nousta tupakkatuotteiden tasolle – EU pohtii yhteisiä toimia

EU-maat eivät ole samaa mieltä sähkötupakan terveysvaikutuksista. Verotuksen harmonisoiminen EU:ssa edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Kotimaa
Sähkötupakka.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

EU:n komissiossa pohditaan mahdollisuutta kiristää sähkötupakan verotusta, kertoo Financial Times -lehti. Komission mukaan verotuksen kiristäminen asettaisi sen samalle viivalle perinteisten tupakkatuotteiden kanssa.

Lehden mukaan asia oli keskiviikkona Brysselissä esillä EU-maiden veroasiantuntijoiden kesken.

Tiukempi verotus nostaisi rajusti sähkötupakan hintaa, joka on nykyisin selvästi muita tupakkatuotteita alempi. Samalla korotettu vero voisi vähentää sähkötupakan suosiota. Nykyisin EU edellyttää jäsenmaiden perivän savukeaskista vähintään 57 prosentin valmisteveroa. Sähkötupakkaan kohdistuu useimmissa EU-maissa vain 20 prosentin arvonlisävero.

Suomessakin sähkötupakasta peritään vain arvonlisävero, joka on 24 prosenttia. Sen sijaan esimerkiksi perinteisistä savukkeista meillä peritään 52 prosentin valmistevero ja kiinteä vero, joka nostaa veron yli EU:n edellyttämän 57 prosentin. Päälle tulee vielä arvonlisävero.

Hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä kertoo, että Brysselin kokous oli luonteeltaan tekninen ja vasta alustava. Asiaa pidetään tärkeänä, mutta hänen mukaansa verotuksen harmonisoiminen on EU:ssa hankalaa, koska päätökset vaativat aina yksimielisyyttä.

Sähkötupakan terveysvaikutuksistakaan EU-maat eivät ole yksimielisiä. Osa maista ei pidä sähkötupakkaa yhtä vaarallisena kuin muut. Asiaan aiotaan vielä selvitellä, kertoo Sandell.

Suomessa esimerkiksi Suomen ASH -järjestö ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto ovat vaatineet sähkösavukkeiden ja niiden patruunoiden verottamista tupakkatuotteiden tavoin.

Monet asiantuntijat ovat ennustaneet, että sähkötupakan suosio ohittaa perinteisen tupakan suosion kymmenessä vuodessa. Financial Timesin mukaan käytön lisääntyminen saattaa kuitenkin olla taittumassa. Esimerkiksi Britanniassa sähkötupakan käyttö kolminkertaistui vuodesta 2012, mutta ei ole enää lisääntynyt puoleentoista vuoteen.

Suomessa ei saa myydä nikotiinipitoisia sähkötupakkavalmisteita.