1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Allergikkojen piinaviikot alkamassa jo nyt – Pitkä lauha jakso käynnistää lepän kukinnan mikä hetki hyvänsä

Lepän kukinnasta odotetaan normaalia, mutta koivuallergiset pääsevät helpommalla.

luonto
Kukkiva leppä.
Leppä kukkii 16.3.2014.Pirkko Tuulihovi, Jyväskylä

Lähipäiviksi luvattu lämmin sää käynnistää allergiakauden Suomessa jo nyt. Leppä ja pähkinäpensaat aloittavat kukintansa minä päivänä tahansa riippuen siitä, kuinka lämpimäksi sää äityy.

– Kukinta etenee etelästä pohjoiseen, mutta koska siitepölyt kulkevat ilmavirtojen mukana, voi allergiaoireita saada pohjoisessakin Suomessa vaikka paikallinen kukinta ei olisikaan alkanut. Jo nyt Etelä-Suomessa allergiset voivat saada oireita, sillä Tanskassa kukkivat niin pähkinäpensaat kuin leppäkin, tutkimusavustaja Sanna Pätsi Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä kertoo.

Lämpötila vaikuttaa siihen kuinka riehakkaasti kukinta alkaa. Tarvitaan useita plussan puolella olevia päiviä, mutta yöpakkasia esimerkiksi leppä ei hevin säikähdä.

– Pitäisi olla kovia pakkasia tai pitempi pakkasjakso, että kukinnan eteneminen hidastuisi.

Koivuallergisille luvassa helppo kevät, leppäallergikoille ei

Allergiakevät on monille todennäköisesti ikävä, sillä leppä on yleinen allergian aiheuttaja, ja sen kukinnasta odotetaan normaalia, samoin kuin pähkinäpensaidenkin kukinnasta. Koivuallergikot voivat sen sijaan ehkä hengähtää.

– Viime vuonna koivu kukki niin voimakkaasti, että odotamme nyt helpompaa kevättä, Pätsi sanoo.

Nyt alkavaa siitepölykautta pahentaa se, että jos sää on odotusten mukaan pitkään lauha, aurinko sulattaa kadut, minkä seurauksena ilmassa on siitepölyn ohessa katupölyä.Siitä oireita voivat saada nekin, jotka eivät ole allergisia.

– Nenä voi olla tukossa ja silmiä kutittaa. Ja tietenkin katupöly myös pahentaa allergisten oloa.

Lue seuraavaksi